Društvo 12

24.06.2024.

15:24

Ovo je "epidemija", širi se školama; Već stigao predlog za kažnjavanje

Zaštitnik građana uputio je resornom ministarstvu predlog izmena zakona, prema kojem se skraćuje postupak protiv učenika za disciplinski prekršaj, ali se uvodi i društveno-koristan rad.

Izvor: RTS

Ovo je "epidemija", širi se školama; Već stigao predlog za kažnjavanje
RINA

Podeli:

Deca imaju prava, ali i obaveze prema kojim moraju u školama da se ponašaju, izjavio je za RTS ombudsman Zoran Pašalić. Ističe da nije reč o kažnjavanju đaka, već o izvesnosti kazni.

Zbog sve učestalijih slučajeva neprihvatljivog ponašanja u školama, koji neretko rezultiraju nasiljem, zaštitnik građana predlaže izmene Zakona o osnovama sistema i obrazovanja.

Ombudsman Zoran Pašalić, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, rekao je da granice moraju da se postave učenicima zbog epidemije neprimerenog ponašanja u školama.

Zbog sve učestalijih slučajeva neprihvatljivog ponašanja u školama, koji neretko rezultiraju nasiljem, zaštitnik građana predlaže izmene Zakona o osnovama sistema i obrazovanja. Ombudsman Zoran Pašalić, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, rekao je da granice moraju da se postave učenicima zbog epidemije neprimerenog ponašanja u školama.

"Gubi se poverenje i u osnovne i srednje škole. Zaštitnik građana je zato uputio resornom ministarstvu predlog izmena zakona, sa ciljem da se do početka sledeće školske godine spreči neprimereno nasilje i ponašanje", ističe Pašalić, koji smatra da u Ministarstvu prosvete ima volje da se Zakon promeni.

Prema njegovim rečima, nije reč o kaznama, već o izvesnosti kažnjavanja.

"Predlažemo da se ukine nepotrebno administritranje i onemogući da se protokom vremena osujeti disciplinski postupak. Društveni-korisni rad će se sprovoditi sa ciljem edukacije i vaspitavanja učenika", kaže Pašalić, ističući da deca imaju i prava, ali i obaveze, u skladu sa kojima moraju da se i ponašaju.

Govoreći o nepotrebnom administriranju, Pašalić predlaže da direktor škole, razredni starešina i školski psiholog odluče da li će, osim disciplinskog postupka, postojati i vaspitni u određenom roku.

"Na primer, ako je neko počinio disciplinski prekršaj u prvom razredu srednje ili osnovne škole, postupak se može voditi dok učenik ne završi osnovnu, osnovnu srednju školu", navodi Pašalić, ističući da će društveni-koristan rad praktično da znači da učenik, na primer, pomaže drugim u nastavi i drugim aktivnostima u obrazovanju.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: