Društvo 1

24.06.2024.

7:59

Građani Srbije, sada se pripremite - idemo ka prašumi

Meteorolozi za ovu sedmicu najavljuju blago zahlađenje za nekoliko stepeni i prelaz iz pustinjske u prašumsku klimu.

Izvor: Blic

Građani Srbije, sada se pripremite - idemo ka prašumi
TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Podeli:

Kako je istakao meteorolog Ivan Ristić, tropsko vreme nam je doneo pustinjski tip klime, sa veoma visokim temperaturama i saharskim peskom u vazduhu koji nas je delimično spasao od sunčevog zračenja. Prema njegovim rečima, sada nam sledi prelazak na prašumsku klimu.

"To je ekvatorijalna klima koju odlikuje nešto niže temperature, ali puno pljuskova i kiše, znači počinje nestabilan period. Temperature će biti pet do šest stepeni niže", rekao je on.

Kako kaže, nema naznake nekog jačeg zahlađenja, ali je izvesno da će se u narednom periodu temperatura normalizovati. Međutim, problem mnogima, a posebno onima u velikim gradovima, predstavlja činjenica da će se nastaviti sa tropskim noćima, odnosno da temperatura čak i u najhladnijem delu dana neće padati ispod 20 stepeni. Što znači da ćemo i dalje teško spavati.

"Sledeći toplotni talas biće sredinom jula, kada se očekuju ponovo temperature preko 40 stepeni", istakao je Ristić.

Prema najnovijim prognozama, to je negde oko 23-24. jula. Preko pustinjske klime idemo na prašumsku, pa ćemo se malo vratiti i na našu, kaže još Ristić.

Kako je istakao, protekle nedelje “iznad nas je bila svojevrsna toplotna kupola koja je isto što i afrički anticiklon”.

"Ta toplotna kupola je ogromna količina tog vrelog afričkog vazduha, to je kao neko jezgro tog vrelog vazduha. U ovom slučaju, taj vazduh je došao iz Libije i Tunisa", objašnjava.

Da nas očekuje veoma nestabilno vreme sa povremeno jakim padavinama potvrđuje i upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ)

"U poslednjoj sedmici juna vrlo nestabilno, ponovo sa pojavom grmlјavinskih nepogoda sa intenzivnim plјuskovima, gradom i olujnim vetrom. Od danas će verovatnoća za nepogodama kratkotrajno opasti, osim na jugu Srbije. Narandžasti meteoalarm usled rizika od pojave nepogoda preliminarno je izdat i za područje Beograda".

Ristić prognozira i da početak jula meseca neće biti preterano topao, ali i da se slabo podnosi pustinjski tip klime zbog sparine i veoma velike vlage i da tada mogu ljudi primetiti pojačane otkucaje srca

"Vlaga je ovih dana bila 50 odsto, a da bismo se lepo osvežili na temperaturi preko 35 stepeni prijala bi nam vlaga do oko 10-15 odsto i tada ne bi toliko osećali toplotu", rekao je on.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Stiže velika promena u bankama

S poslednjim danom juna ističe rok od godinu dana tokom kojeg su banke u Hrvatskoj sa svojim klijentima koji imaju prećutno prekoračenje na računima trebalo da ugovore novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

14:10

30.6.2024.

1 d

Podeli: