Društvo 10

23.06.2024.

12:07

Vučić na centralnoj svečanosti Dana MUP-a: Svaki pedalj Srbije mora biti bezbedan FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas centralnoj svečanosti povodom obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije.

Izvor: B92.net

Vučić na centralnoj svečanosti Dana MUP-a: Svaki pedalj Srbije mora biti bezbedan FOTO
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs

Podeli:

Prethodno su potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, u sklopu obeležavanja Dana i slave Ministarstva i Dana policije položili lovorov venac na spomen-obeležje ispred SIV-a 3.

Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije obeležava se u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska Žandarmerija, na Duhove, odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur česme, kao i tokom turskog bombardovanja Beograda narednog dana.

Prikaz združene taktičko-pokazne vežbe

Pripadnici Jedinice za obezbeđenje ličnosti i objekata prikazali su sprečavanje napada na štićeno lice, kojima su u pomoć tokom simuliranog napada pritekli i pripadnici Interventne jedinice.

Prikazana je i potera za beguncem u čijem hapšenju su pomogli i specijalno obučeni psi, kao i dejstvo helikoptera i oklopnih vozila prilikom napada pripadnika SAJ i Žandarmerije na objekat u kom se kriju teroristi.

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs

Na kraju vežbe su pripadnici Helikopterske jedinice nadletali Nastavni centar sa zastavama Srbije i srpske policije.

Vučić se obraća nakon što je uručio zlatne medalje pripadnicima MUP-a

Aleksandar Vučić je pripadnicima MUP-a uručio zlatne medalje za zasluge i doprinos u radu i očuvanju bezbednosti naše države.

Vučić je istakao živimo u svetu u kojem nema sigurnost, stabilnosti i nemoguće je agledati sa lakoćom šta je to što će se desiti do kraja godine, a kamo li planirati budućnost.

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs

"Zato moramo biti dobro pripremljeni za svaki mogući scenario, da pratimo događaje u svetu i gde se u svemu tome nalazi naša Srbija. Bezbednost svih naših garađana je od presudnih interesa i verujem da ćete snažnije nego do sada uspeti da obavite taj posao..." rekao je Vučić.

Dodao je da je zadovoljan dosadašnjim aktivnostima, te da veruje da će u budučnosti opadati stope kriminala i krivičnih dela.

"U vreme inverznog i neretko perverznog pristupa medija javnoj vlasti, policija se predstavlja kao teroristička organizacija... Naša policija je uvek bila uz svoj narod. Kada je bilo najteže, žrtvovati živote sa našim narodom na KiM. Više od 300 policajaca je izgubilo živote u nepreavednoj borbi proti terorista i NATO vojnika... Srpski policajac je uvek prvi kojeg pozovemo kada nam nešto treba od države", rekao je Vučić.

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs

Prema rečima predsednika nada se da izručenje srpskih državnika u džakovima neće biti nametnuto i da zna koliko su se pripadnici MUP-a protiv toga borili. Takođe, istakao je da svaki državljanin u našoj zemlji treba da ima jednak tretman, i da žene i maejke treba da imaju posebnu zaštitu.

"Moraćemo posebno time da se pozabavimo, porodičnim nasiljem", rekao je Vučić.

Pomenuvši aktulena dešavanja oko požara, rekao je da je zato Srbija nabavila dva nova ruska helikoptera, te da je uvek spremna da pomogne komšijama ukoliko za to bude bilo potrebe.

Kako je rekao Srbija je imala najveću stopu rasta u poslednjem periodu, i da se i dalje radi na poboljšanju životnog standarda policije.

"Znam šta se dešava u svetu i šta sledi kod nas, zat je važno da čuvate rezerve, svaki pedalj naše zemlje mora da bude siguran. Teški i veliki zadaci su pred vama, ja vam želim da ih savesno uspunjavate. Svima čestitam raznik i beskrajno hvala za sve što činite za našu Srbiju. Živela Srbija!" poručio je Vučić.

Program centralne svečanosti

Centralna svečanost počela je kulturno-umetničkim programom.

Performans glumaca je osmišljen tako da govori o policiji iz Kraljevine Jugoslavije, doba SFRJ, ali i modernog vremena, i kako se posao policajca prenosi kroz generacije.

Potom je izvedena numera "Ne dam".

Stigao Vučić

Raport Vučiću je predao pukovnik policije Dragan Vasiljević.

Nakon raporta, predsednik Srbije je, zajedno s ministrom unutrašnjih poslova Ivice Dačića, pozdravio pripadnike policije.

Posle pozdrava predsednika pripadnicima MUP-a usledilo je intoniranje himne.

Tokom svečanosti građani će imati prilike da vide prikaz sposobnosti svih jedinica policije kao i deo opreme i vozila koji policijski službenici koriste u svakodnevnom radu, a najmlađi da se upoznaju sa policajcima koji brinu o njihovoj bezbednosti.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

1 d

Svet

Sprema se haos? Ukrajina odbija

Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su u toku pregovori o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropsku uniju.

9:39

4.7.2024.

1 d

Podeli: