Društvo 2

22.06.2024.

12:35

U Srbiju dolazi talas jakih i ekstremnih oluja: Mnogo je pretnji...

Talas jakih i ekstremnih oluja na severu Srbije očekuje se popodne i uveče, piše "Hailz Srbija" na Telegramu.

Izvor: Hailz Srbija, B92

U Srbiju dolazi talas jakih i ekstremnih oluja: Mnogo je pretnji...
Shutterstock/Roman Mikhailiuk

Podeli:

Najjača nevremena su izvesna na teritoriji sva tri bačka okruga, severnog i srednjeg Banata i Srema. 

Mačvanski i Kolubarski okrug, zajedno sa Gradom Beogradom, Šumadijom i južnim Banatom će, takođe, biti u visokom riziku od jakih nepogoda, piše "Hailz Srbija". 

Planinski region zapadne i jugozapadne Srbije će biti još jedna zona iniciranja razvoja koji se mogu otisnuti daleko na istok, do Rumunije i Bugarske, zahvatajući centralni i deo južnog pojasa Srbije. U ovom sektoru može biti olujnih i orkanskih udara vetra.

Sever Srbije, ipak, ostaje glavna regija gde su najizvesnije silovite oluje. Na širokom području će biti olujnog (20-25 m/s) i orkanskog (32-40 m/s) vetra, a u početnim razvoja oluja izrazito krupan grad (5-10 cm u prečniku) će biti još jedna pretnja iz ovih oluja, upozorava "Hailz Srbija". 

Severoistok Bosne, Slavonija i jugozapad Mađarske su region odakle će oluje, od interesa za sever Srbije, početi da se razvijaju.

Strujanje će biti jugozapadno. Najrazvijeniji olujni sistemi će se kretati zapadnim strujanjem.

Podsetimo, i Republički hidrometeorološki zavod Srbije je izdao upozorenje u kojem navodi da se popodne i tokom večeri u nekim delovima zemlje očekuju nepogode

Kako je naveo RHMZ, nepogode i nestabilno vreme treba oečkivati sve do kraja juna. 

Popaljeni meteoalarmi

RHMZ je, takođe, aktivirao meteoalarme koji obuhvataju teritoriju cele zemlje. 

Trenutno je narandžasti meteoalarm na snazi u Bačkoj, Banatu, Sremu, Beogradu Zapadnoj, Istočnoj Srbiji i Jugozapadnoj Srbiji, dok je crveni meteoalarm aktiviran za obalsti Šumadije, Pomoravlja, Jugoistočne Srbije i Kosova i Metohije. 

Podsećanja radi, crveni meteoalarm znači da su prognozirane naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intezitetaa da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi.

Takođe, na b92.net možete pročitati i kako da se rashladite tokom ekestremno visokih temperatura

Pročitajte još: 

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

1 d

Svet

Udar na Ruse: Uništen S-500?

Ukrajinske snage su možda pogodile najnoviji ruski sistem protivvazdušne odbrane S-500 koristeći rakete ATACMS koje su isporučile SAD, izvestio je ukrajinski novinar.

9:12

29.6.2024.

1 d

Podeli: