Društvo 8

21.06.2024.

10:55

"Čudovište" iz Hrvatske stiglo u Srbiju; Ogromno je FOTO/VIDEO

Mnogi su se zapitali zašto je nebo iznad Srbije ovih dana, dok je veoma sunčano i toplo, sivo i mutno iako nema oblaka.

Izvor: B92.net

"Čudovište" iz Hrvatske stiglo u Srbiju; Ogromno je FOTO/VIDEO
EPA-EFE/RAMON DE LA ROCHA

Podeli:

Odgovor na to pitanje leži u "čudovištu" koje je stiglo iz Hrvatske u Srbiju – ogromnom oblaku saharskog preska, na koji su hrvatsko stanovništvo upozoravali njihovi stručnjaci.

Naime, satelitski snimci otkrili su ogroman oblak, pun čestica saharskog peska, kako se kretao I na kraju stigao iznad Hrvatske.

"Snažni vetrovi uz izražena vertikalna uzdizanja vazduha prouzrokovali su ‘zarobljavanje’ sitnih čestica saharskog peska u atmosferi. Reč je u uobičajenoj situaciji na prednjoj strani ciklona koji se sada nalazi na Pirenejskom poluostrvu, samo će ovog puta količina prašine ponovno biti daleko veća od uobičajenih vrednosti", navedeli su objašnjenje meteorologa hrvatski mediji.

Oglasio se i hrvatski meteorološki zavod: "Vazduh koji ovih dana pristiže nad Hrvatsku ne donosi samo vrućinu, nego i pesak, kog će posebno biti u petak."

Povećanje koncentracije peska nad Srbijom očekuje se danas i sutra, dok će od nedelje i ponedeljka on zajedno sa kišom padati na tlo i njegova koncentracija u gornjim slojevima atmosfere značajno će se smanjiti.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: