Društvo 0

20.06.2024.

14:27

Ministarstvo prosvete: Današnjim polaganjem testa, osmaci završili osnovnoškolsko obrazovanje VIDEO

Polaganjem testa iz jednog od pet ponuđenih predmeta učenici osmog razreda su danas završili polaganje završnog ispita i na taj način završili osnovnoškolsko obrazovanje.

Izvor: Tanjug

Ministarstvo prosvete: Današnjim polaganjem testa, osmaci završili osnovnoškolsko obrazovanje VIDEO
Shutterstock/WorldStockStudio

Podeli:

Prema pristiglim informacijama sa terena i treći dan završnog ispita protekao je regularno i bez ikakvih problema.

Za sada sa terena nema informacija koje bi ukazivale na odstupanja od propisanih procedura, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Najviše učenika opredelilo se za test iz geografije, a ponuđeni su i istorija, biologija, hemija i fizika.

Ispitu iz predmeta po izboru učenika pristupilo je 99,62 odsto učenika, odnosno 64.429 od ukupno 64.674 prijavljenih.
Tokom jučerašnjeg dana, u sva 33 skening centra sve je proteklo po planu i uspešno.

Završeno je pregledanje testova iz srpskog jezika i književnosti i testova na maternjem jeziku. Preliminarni rezultati pokazali su kontinuitet znanja učenika.

Prosečno postignuće na testu iz srpskog jezika iznosi 11,55 poena, što je više u odnosu na prethodnu godinu kada je prosečno postignuće na tom testu bilo 10,74 poena.

Kada je reč o testovima na maternjem jeziku prosečno postignuće učenika je 11,56 poena.

Prosek na testu iz bugarskog jezika je 8,33 poena, na albanskom 12,37, na bosanskom 11,82, na mađarskom 11,67 poena, na rumunskom 9,21, na rusinskom 13,67, na slovačkom 11,46, a na hrvatskom 10,41 poena.

Roditelji će uvid u preliminarne rezultate imati do subote 22. juna na nivou škola i portalu Moja srednja škola (www.mojasrednjaskola.gov.rs), a istog dana će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita. Konačni rezultati biće objavljeni 25. juna.

Lista opredeljenja za upis u srednju školu (lista želja) moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola i neposredno u školi 26. i 27. juna, dok će konačna lista opredeljenja (želja) biti objavljena 29. juna.

Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama biće 2. jula 2024. godine.

Upis u srednje škole moći i ove godine da se obavi potpuno elektronskim putem korišćenjem navedenog portala Moja srednja škola počev od 2. do 6. jula 2024. godine.

Svim učenicima osmog razreda, polaznicima funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih, nastavnicima i školama čestitamo na uspešno realizovanom završnom ispitu.
 

Izvor: prva

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Stiže velika promena u bankama

S poslednjim danom juna ističe rok od godinu dana tokom kojeg su banke u Hrvatskoj sa svojim klijentima koji imaju prećutno prekoračenje na računima trebalo da ugovore novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

14:10

30.6.2024.

1 d

Podeli: