Društvo 14

13.06.2024.

20:43

Superćelijska oluja vršlja Srbijom: "Odjednom se smračilo"; Padale ledene kugle FOTO/VIDEO

Superćelijske nepogode s jakim pljuskovima, grmljavinom, gradom i snažnim vetrom tutnje Srbijom.

Izvor: B92, Tanjug

Superćelijska oluja vršlja Srbijom: "Odjednom se smračilo"; Padale ledene kugle FOTO/VIDEO
Shutterstock/New Africa

Podeli:

Jako nevreme pogodilo je Jagodinu. Obilna kiša praćena gradom sručila se na ovaj grad.

Krupan grad padao je u Đerdapskoj klisuri.

"U Đerdapskoj klisuri trenutno je zaustavljen saobraćaj. Vozači čiste put nakon snažnog nevremena koje je pogodilo istočnu Srbiju,", objavila je Regionalna informativna novinska agencija RINA.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Oluja i u Aranđelovcu

Oluja praćena gradom veličine oraha zahvatila je u popodnevnim satima veći deo teritorije opštine Topola i delove opštine Aranđelovac.

Najviše su stradala topolska sela Lipovac, Vaganac, Kloka, Belosavci, Zagorica, Natalinci, dok su u okolini Aranđelovca najviše pogođena sela Banja i Vukosavci.

Prema rečima meštana topolskih sela šteta na poljoprivredi je ogromna, uzevši u obzir to da je ovo drugi put za poslednjih deset dana da ih pogađa ovako snažno nevreme.

"Grad je padao skoro 20 minuta, u dvorištu je bilo kao u sred zime, sve je bilo belo. Nikada do sad nije ovako bilo, a što je najgore kiša i dalje ne prestaje, a pada od pet popodne. Šteta na voću, povrću i ratarskim usevima je ogromna. Kako će seljaci ovo preživeti ja ne znam", kaže meštanin sela Krčevac.

Prema rečima Mire Radovanović iz topolskog sela Lipovac, nevrem je taj kraj zahvatilo u dva navrata, prvo praćeno gradom, a zatim jakom kišom.

"Odjednom se smračilo kao da pada noć. Tamni oblaci su se nadvili sa svih strana. Krenula je prvo da pada jaka kiša, a onda je počeo i grad koji je padao oko pet minuta. Zatim je stalo, progrejalo Sunce ali je onda naišao drugi oblak i ponovo počela kiša", rekla je ona.

Inače, Topolu je i u toku prošle sedmice pogodilo nevreme praćeno krupnim gradom koji je izazvao štetu na poljoprivrednim kulturama.

Nevreme i u Beogradu

"Jaki pljuskovi, grmljavina, lokalna pojava grada i jakog vetra u zoni pljuskova očekuju se i na području Beograda, najpre na terotoriji opština Obrenovac i Lazarevac, a nakon 15.30 časova i u ostalim delovima grada. Nepogode će se proširiti i na Šumadijski okrug", navedeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Najjači udar nevremena nad Beogradom bio je oko 16 sati.

Snažno nevreme sa jakim pljuskom protutnjilo je i u Mladenovcu.

Nevreme pogodilo Mali Zvornik

Jak grad već se sručio na Mali Zvornik, a kako se vidi na snimcima i fotografijama s društvenih mreža, komadi leda su veličine oraha.

Od jačine padavina ne vidi se prst pred okom.

Snažno nevreme pogodilo je i Osečinu.

Obilna kiša napravila je reke na putevima, a padao je i krupan grad.

Jako nevreme pogodilo je i Koceljevu.

Grad je tukao i u Kovinu.

b92
 

Najviši nivo upozorenja u dva regiona Srbije

U skoro celoj Srbiji upaljeni su meteorološki alarmi, i to različitog nivoa upozorenja. Samo u Bačkoj danas nema prognoziranih nepogoda, dok će u istočnoj i jugoistočnoj Srbiji danas biti najkritičnije, gde je upaljen crveni, najviši nivo upozorenja zbog dve pojave – pljuskova i grmljavine.

Crveni meteo-alarm znači da će vreme biti vrlo opasno.

Podeli:

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: