Društvo 6

07.06.2024.

15:35

Pakao je stigao

Prvi toplotni talas zahvatio je ove godine Srbiju, ali tokom njega neće u svim predelima Srbije biti potpuno stabilno. Narednih dana očekuje se i natprosečno toplo vreme.

Izvor: Telegraf.rs

Pakao je stigao
Profimedia

Podeli:

Pred nama je sunčan i veoma topao dan.

Maksimalna temperatura biće od 30 do 34°C, u Beogradu do 33°C.

Za vikend tropski toplo vreme

Tokom vikenda će biti tropski toplo vreme. Očekuje se sunčano. U subotu posle podne na jugozapadu Srbije očekuje se jači razvoj oblačnosti, povremeno s lokalnim pljuskovima i grmljavinom, naročito u brdsko-planinskim predelima.

Kasnije tokom noći lokalnih pljuskova s grmljavinom biće i na severu Vojvodine.

Biće uslova i za grmljavinske oluje.

U nedelju se pljuskovi s grmljavinom ujutro očekuju na severu Vojvodine, a potom ponovo u noći ka ponedeljku.

Maksimalna temperatura tokom vikenda biće od 32 do 36°C, u Beogradu do 35°C.

Početkom naredne nedelje prijatno vreme

U prvoj polovini sledeće sedmice biće malo ugodnije, naročito u utorak i u sredu, dok će u severnoj polovini zemlje biti lokalnih pljuskova s grmljavinom, uz mogućnost nepogoda.

Utorak i sreda doneće temperature ispod 30°C.

U drugoj polovini sledeće sedmice ponovo sunčano i tropski toplo, uz temperature iznad 30°C.

Narednih dana vedro nebo doneće i vrlo visoke vrednosti UV zračenja, pa se preporučuje oprez i da se bez adekvatne zaštite ne izlažete direktno suncu.

Ovih dana biće i relativno sparno.

Inače, narednih dana u Beogradu i u urbanim sredinama Vojvodine očekuju se tropske noći, pa se minimalna temperatura tokom noći neće spuštati ispod 20°C.

U narednom periodu maksimalne temperature u Srbiji biće i za pet do 10 stepeni više od proseka za ovo doba godine.

Naglo raste nivo dveju većih reka

Prema podacima RHMZ-a, na delu toku Dunava od Bezdana do Bogojeva i Novog Sada očekuje se narednih dana nagli rast Dunava i to za metar i po, pri čemu će Dunav prevazići granice redovne odbrane od poplava i to za pola metra do metar. To znači da se očekuju plavljenja na nebranjenom delu reke, pa će pod vodom biti uglavnom vikend-naselja, ali ne i urbana naselja i gradovi.

Znatno manji rast Dunava očekuje se nizvodno od Novog Sada, pa se nizvodno od Zemuna ne očekuje prevazilaženje redovne odbrane od poplava.

Dakle, u Srbiji najveći rast Dunava očekuje se u gornjem toku, odnosno u Vojvodini, i to na potezu od Bezdana do Novog Sada.

Loša vest je da će se obilne padavine i dalje nastaviti u slivu Dunava u centralnoj Evropi, a dobra vest je da je pred Srbijom toplotni talas i da neće biti obilnijih padavina.

Srećom, Dunav trenutno ima srednje i niže vodostaje, tako da će za sada biti spreman da prihvati ogromne količine vode iz centralne Evrope.

Sava ima srednji vodostaj i u njenom slivu neće biti obilnijih padavina u narednom periodu.

Kada je reč o Velikoj Moravi i drugim rekama u Srbiji, narednih dana očekuje se niži vodostaj, uz stagnaciju ili pad.

Još jedna reka biće u porastu u narednom periodu, a reč je o Tisi, ali bez opasnosti od poplava.

Dakle, u narednom periodu sledi nagli porast Dunava, uz prevazilaženje redovne granice redovne odbrane od poplava na toku od Bezdana do Novog Sada.

Ovaj poplavni talas stiže do Srbije ne zbog obilnih padavina u našoj zemlji i regionu, već zbog veoma obilnih padavina i poplava u gornjem toku, odnosno na jugu Nemačke.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vojska je raspoređena: Novi rat počinje?

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je pojačano obezbeđenje državne granice, a određene trupe stavljene su u stanje visoke pripravnosti zbog intenziviranja ukrajinske vojske u pograničnim oblastima.

20:48

2.7.2024.

1 d

Podeli: