Društvo 0

03.06.2024.

16:13

Izdato upozorenje za Srbiju: Može da bude veoma opasno; Svi su na nogama

Pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije Miloš Milenković rekao je danas da su svi raspoloživi kapaciteti Sektora spremni da reaguju ukoliko bude bilo potrebe i opasnosti od bujičnih vodotokova.

Izvor: Tanjug

Izdato upozorenje za Srbiju: Može da bude veoma opasno; Svi su na nogama
mykhailo pavlenko/Shutterstock

Podeli:

On je to rekao s obzirom na to da je RHMZ izdao crveni meteo alarm zbog postojanja opasnost od pojava obilnih kiša i olujnog nevremena u istočnim delovima Srbije.

"Primarno mislim na vatrogasno-spasilačke jedinice, odnosno specijalističke timove za spasavanje na vodi Sektora za vanredne situacije, kako bi se pravovremeno reagovalo ukoliko bude bilo opasnosti od bujičnih vodotokova, te ukoliko budemo morali da vršimo evakuaciju i spasavanje stanovništva", poručio je Milenković za Tanjug.

On je naglasio da je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova odmah nakon prvog upozorenja RHMZ-a o tome obavestilo i nadležne opštinske i gradske štabove za vanredne situacije i dodao da je o upozorio i nadležne u onim delovima zemlje u kojima je izdato upozorenje narandžastog karaktera.

"Naložene su mere štabovima za vanredne situacije u prvom redu da ostvare komunikaciju sa subjektima od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje, koji poseduju adekvatnu mehanizaciju koja se može angažovati i u preventivnom, odnosno u smislu neposredne opasnosti od bujičnih vodotokova, a isto tako i ukoliko bude bilo potrebe za asanacijom terena", rekao je Milenković.

Milenković je upozorio građane da ne prilaze bujičnim vodotokovima ukoliko im se nađu u blizini, jar su kako je napomenuo veoma opasni.

"Najbitnije je skloniti se na bezbednu lokaciju. Ugroženi bi trebalo da iskoriste više etaže, odnosno više nivoe svojih domaćinstava. Ukoliko je neophodno treba pozvati vatrogasno spasilačke jedinice i dati im preciznu informaciju o lokaciji na kojoj se nalaze ugroženi, kako bi pripadnici MUP-a pravovremeno reagovali i spasili potencijalno ugrožene", rekao je Milenković.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

1 d

Svet

Udar na Ruse: Uništen S-500?

Ukrajinske snage su možda pogodile najnoviji ruski sistem protivvazdušne odbrane S-500 koristeći rakete ATACMS koje su isporučile SAD, izvestio je ukrajinski novinar.

9:12

29.6.2024.

1 d

Podeli: