Društvo 1

01.06.2024.

14:06

Alarm, stiže novi ciklon: Srbiju će zadesiti nepogode; Pljusak u Beogradu

Republički hidrometeorološki zavod Srbije oglasio se sa najnovijom prognozom.

Izvor: Blic.rs

Alarm, stiže novi ciklon: Srbiju će zadesiti nepogode; Pljusak u Beogradu
Shutterstock/Lukas Jonaitis

Podeli:

"U naredna 2 časa na području jugoistočne Srbije uz lokalni razvoj oblačnosti kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom", navodi se u saopštenju.

Kiša praćena grmljavinom pada u pojedinim delovima Beograda.

Nestabilno vreme sa mogućim grmljavinama i pljuskovima očekuje se i u narednih nekoliko dana u Srbiji, sa temperaturama koje će se kretati od +23 do +29 stepeni Celzijusa.

Sa dolaskom novog ciklona, moguće su lokalne nepogode, posebno u severnim i istočnim delovima regiona, najavljuje meteorolog Marko Čubrilo.

Promenljivo vreme može uticati na svakodnevni život građana, posebno onih koji se bave poljoprivredom. Osim toga, lokalne nepogode mogu izazvati štetu na infrastrukturi i imovini.

"Ta zona nestabilnosti bi se u toku noći ka ponedeljku premeštala pravcem jugozapad-severoistok i prelazila preko severnih i delom istočnih oblasti regiona donoseći grmljavinske pljuskove, a ponegde u pojavu grada i vrlo obilne padavine za kratko vreme", naveo je Čubrilo.

Kakva je prognoza za naredne dane?

Kako dalje kaže, u ponedeljak se očekuje premeštanje frontalne zone preko Srbije, što će usloviti veoma nestabilnu atmosferu uz grmljavinske pljuskove i lokalne nepogode. U utorak i sredu očekuje se osveženje sa povremenim pljuskovima, ali bez jačih nepogoda.

Stabilizacija vremena očekuje se oko 6. juna, kada će krenuti otopljenje. Krajem nedelje očekuje se sunčano i vrlo toplo vreme, sa temperaturama koje će se kretati od +26 do +32 stepena Celzijusa.

Kakve su dugoročne prognoze?

Prvi pravi topli talas ovog leta očekuje se oko 10. juna, sa maksimalnim temperaturama do +34 stepena Celzijusa. Nakon toga, oko 12. juna, moguće je novo osveženje uz grmljavinske pljuskove.

Sumirano, vremenska prognoza koja je pred nama donosi nam 4-5 nestabilnih i na kratko svežijih dana, a zatim sledi prvi jači, topao talas ovog leta koji bi trebao potrajati 5-7 dana.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: