Društvo 3

14.05.2024.

14:57

Univerzitet u Beogradu među najboljima na svetu

Univerzitet u Beogradu pozicioniran je u prvih 1,8 odsto univerziteta od ukupno 20.966 rangiranih univerziteta širom sveta, prema najnovijoj listi Global 2000 Centra za svetsko rangiranje univerziteta (Center for World University Rankings).

Izvor: Tanjug

Univerzitet u Beogradu među najboljima na svetu
Shutterstock/Robson90

Podeli:

Ta lista je zvanično objavljena u ponedeljak 13. maja.

Naš univerzitet je na visokom 376. mestu od ukupno 20.966 rangiranih svetskih univerziteta, saopštio je Univerzitet Beograd. 

Ovaj centar sprovodi najsveobuhvatnije akademsko rangiranje univerziteta u svetu, koristeći indikatore grupisane u četiri oblasti: obrazovanje, mogućnost zapošljavanja, akademska dostignuća nastavnog osoblja i broj i kvalitet objavljenih naučnih radova u visokocitiranim i uticajnim časopisima.

Ono što je dodatno jedinstveno za ovu listu jeste to da se jednak značaj pridaje indikatorima, kako za nastavno osoblje, tako i za studente.

Kako se navodi, ove godine Univerzitet u Beogradu je rangiran prema sledećim indikatorima: mesto na svetskoj rang-listi – 376. od ukupno 20.966 univerziteta,  procentualno među 1,8 odsto univerziteta u svetu, rangiranje u regionu (Evropa) – 153, rangiranje u zemlji – 1, rangiranje obrazovanja – 498, rangiranje istraživanja – 343 i ukupni rezultat – 75,8.

Povodom ovog izvanrednog globalnog uspeha, čestitke rektoru prof. dr Vladanu Đokiću, profesorima, istraživačima i studentima Univerziteta u Beogradu uputio je predsednik Centra za svetsko rangiranje univerziteta  Nasim Mahasen.
 

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: