Društvo 0

27.04.2024.

23:55

Približava se snažan ciklon, donosi "krvavu kišu"

Početkom ove sedmice snažan ciklon sa severa Afrike premeštao se preko Grčke i našeg područja i doneo ogromne koncentracije peska iz Sahare.

Izvor: Telegraf.rs

Približava se snažan ciklon, donosi "krvavu kišu"
Shutterstock/Sined Iunesarf

Podeli:

Ogromne količine peska prekrile su u i Atinu i sve je bilo obojeno narandžastom bojom. Ogromne količine peska i prašine nepovoljno su delovale i po zdravlje ljudi.

Potom je snažno severozapadno visinsko strujanje pročistilo atmosferu od peska, a i vazduh je postao znatno čistiji.

Narednih dana nad centralnim i zapadnim predelima Mediterana nalaziće se ciklon, koji će u svom prednjem delu usloviti veoma izražena južna strujanja. Upravo će ova strujanja usloviti da sa severa Afrike preko Italije do Alpa, juga Nemačke i zapada Austrije stignu ogromne količine pustinjskog peska i prašine iz Sahare.

Saharska prašina prigušuje sunčeve zrake i čini da nebo izgleda zamućeno. Prašina često stimuliše i stvaranje oblaka.

Nebo može postati žuto i proizvesti fascinatne zalaske sunca. Ne očekuje se loš kvalitet vazduha kakav je nedavno zabeležen u Atini.

U početku u svim predelima biće vedro i bez oblaka i padavine, ali će od utorka biti oblačnosti sa pljuskovima i grmljavinom.

Kiša uzrokuje da se prašina taloži u obliku tamnih kapi - takođe poznatih kao krvava kiša - na biljkama i automobilima. Nakon sušenja ostavlja jasne tragove.

U višim predelima Alpa i dalje ima puno snega, tako ne treba čuditi da ako sneg u tim predelima poprimi boje peska iz pustinje u Sahari.

Iako se narednih dana izražena južna strujanja očekuju i iznad našeg područja, glavnina peska i prašine iz Sahare ovog puta premeštaće se zapadnije od našeg područja.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: