Društvo 4

22.04.2024.

10:47

Građani Srbije, spremite se: Stižu pljuskovi

U Srbiji danas suvo i toplije vreme, ali već sutra se očekuje nova promena vremena, najavio je meteorolog Đorđe Đurić u svojoj najnovijoj prognozi.

Izvor: B92.net

Građani Srbije, spremite se: Stižu pljuskovi
Profimedia

Podeli:

Kako je za Telegraf.rs istakao, sa juga sledi novo naoblačenje, tako da se već ujutro kiša očekuje u južnim predelima Srbije.

Ova padavinska zona do podneva će se proširiti na centralne predele, a u toku poslepodneva i na ostale delove Srbije.

U svim predelima posle podne i uveče padaće kiša, ponegde će biti i pljuskova sa grmljavinom. U toku večeri obilnije padavine očekuju se na jugu, istoku i severoistoku Srbije i u ovim predelima očekuje se da padne i više od 30 litara kiše po kvadratnom metru.

Zbog jačanja ciklona u Đenovskom zalivu, u utorak se očekuje umeren do pojačan jugoistočni vetar, dok će u košavskom području biti vrlo jak, na jugu Banata sa olujnim udarima od 80 km/h.

Kišovito vreme od sredine dana u utorak biće i u Beogradu, a više padavina očekuje se krajem dana i tokom večeri i tada će biti i pljuskova.

Poznato šta nas čeka u narednim danima

Srbija će tokom većeg dela ove sedmice biti pod uticajem visinskog ciklona, koji će dominirati nad Evropom i donositi sveže i promenljivo vreme, sa padavinama, nalik jesenjem.

U sredu se nastavlja promenljivo vreme, a u četvrtak se očekuje još jedan jači kišni talas. Temperatura, i tokom većeg dela sledeće sedmice, biće ispod prosečnih vrednosti.

Dakle, u narednom periodu veći deo Srbije očekuje ukupno 30 do 70 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i više, što bi ublažilo dosadašnju dugotrajnu sušu i što bi išlo naruku poljoprivrednicima i najviše pogodovalo vegetaciji.

Postepena stabilizacija vremena očekuje se krajem sledeće sedmice, dok bi postepeno otopljenje usledilo pred kraj meseca. Inače, prosečna maksimalna temperatura u Srbiji za ovo doba godine je od 16 stepeni do 20°C.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: