Aktuelno 0

18.06.2024.

16:56

Međunarodni Olimpijski Komitet izneo planove za Olimpijske Igre za esportiste

Prve Olimpijske Igre za esportiste će se možda održati tokom sledećih Olimpijskih Igara u Los Anđelesu.

Autor: B92

B92
Međunarodni Olimpijski Komitet izneo planove za Olimpijske Igre za esportiste
EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Podeli:

Kako prenosi Esports Insider, izvršni odbor Međunarodnog Olimpijskog Komiteta (MOK) je najavio sastanak na temu Olimpijskih Igara za esportiste, koji će se održati ovog leta, tokom Letnjih Olimpijskih Igara u Parizu. Kako prenosi MOK, pregovori su u ”završnoj fazi” i uskoro možemo da očekujemo konkretniju najavu.

MOK je uveliko zašao u ”esports vode” sa prošlogodišnjim Olympic Esports Series turnirom, koji bismo mogli da nazovemo začetnikom pravih Olimpijskih Igara za esportiste. Međutim, fanovi nisu bili preterano zadovoljni izborom ”disciplina”.

Naime, sa Olympic Esports Series turnira su izostali najpoznatiji esports naslovi, kao što su Counter-Strike, Valorant, League of Legends i Dota 2. Ne računajući Fortnite, koji je na turniru predstavljao disciplinu streljaštva, MOK je uključio nekoliko neobičnih naslova poput Virtual Regatta, Tennis Clash, Virtual Taekwondo i Just Dance.

Olimpijski komitet je izjavio da je želeo da izostavi sve igre koje sadrže nasilje, i da istovremeno promoviše virtuelne simulacije tradicionalnih sportova. Predsednik Bah je naveo Fortnite kao savršen primer ”igre koja je uspela da se prilagodi vrednostima i standardima MOK-a”.

MOK je prošle godine takođe osnovao komisiju za esport sa ciljem dalje promocije i globalne popularizacije esporta. Neki od članova komisije su poznate ličnosti iz sveta esporta i sportske industrije, kao što je generalni direktor G2 Esportsa, Alban Dešelot. Komisiju predvodi Dejvid Lapartjen, predsednik Svetske biciklističke unije (Union Cicliste Internationale) (UCI), kao i lider MOK Esports Liaison grupe i Olimpijske nedelje esporta koja je održana u Singapuru u junu 2023. godine.

Izvor: RUR

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina "da", Srbija "ne"

Ukrajina i Moldavija, po ubrzanoj proceduri i preskačući uobičajeni vozni red, danas počinju pristupne pregovore sa Evropskom unijom.

8:05

25.6.2024.

1 d

Podeli: