Svet

Utorak, 05.12.2023.

12:47

Sledeće godine – kraj američkog kapitalizma?

Danska Sakso banka objavila je listu "šokantnih predviđanja" za 2024. godinu.

Izvor: Tanjug

Sledeće godine – kraj američkog kapitalizma?
Ilustracija: Shutterstock/JAY.D.Beagle

Danska Sakso banka objavila je danas svoju redovnu listu "šokantnih predviđanja" za sledeću godinu, odnosno malo verovatnih i potcenjenih događaja koji bi mogli da uzdrmaju svetska tržišta u 2024. godini, kao što su nafta za 150 dolara po barelu, pobeda Roberta Kenedija na izborima u SAD ili zdravstvena kriza zbog posledica uzimanja pilula protiv gojaznosti.

U prognozi nazvanoj "Kraj puta", ističe se da je "lagani put" kojim je svet prošao od Velike finansijske krize 2008. godine, praćen stabilnom geopolitikom, niskom inflacijom i niskim kamatnim stopama, uzdrman tokom pandemije virusa korona, navodi se na sajtu Sakso banke.

U 2024. godini postaje jasno da je ovaj "lagani put" pri kraju, a pred svetom se nalazi neizvesna i opasna budućnost.

Banka očekuje nekoliko globalnih i regionalnih šokova u 2024. godini, kao što je "kraj kapitalizma" u njegovom tradicionalnom smislu u SAD.

"Vlada SAD će biti prinuđena da poveća fiskalnu potrošnju usred izbora 2024. godine kako bi izbegla ekonomske probleme i socijalne nemire. Zbog rastućih inflatornih pritisaka i povlačenja kapitala od strane stranih investitora, tražnja za američkim državnim obveznicama će biti veoma slaba, što će uzrokovati porast prinosa", navodi se u prognozi.

Vašington će zbog ove situacije osloboditi poreza prihode od državnih obveznica, smatra danska banka.

Veštačka inteligencija (AI) u vidu takozvanih "dipfejkova" će postati pretnja za nacionalnu bezbednost zemalja, ističe se u prognozi.

Sakso banka smatra da bi Saudijska Arabija mogla da kupi prava na fudbalsku Ligu šampiona, a EU uvede porez od dva odsto evropskim milijarderima, kao i da bi privreda Japana mogla da poraste za sedam odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Snalaze se: Da li ovde počinje nezavisnost od Rusije?

Francuska državna kompanija za proizvodnju nuklearnog goriva Orano izabrala je lokaciju Ouk Ridž, u američkoj državi Tenesi, za gradnju svog pogona za obogaćivanje uranijuma, vrednog više milijardi dolara, saopštili su zvaničnici kompanije iz Tenesija.

7:31

7.9.2024.

20 h

Srbija

Ovo su nove cene goriva

Stigle su nove cene goriva, tako da će od danas od 15 časova, na pumpama u Srbiji litar evro dizela koštati 194 dinara, a litar benzina evropremijum BMB biće 179 dinara.

10:43

6.9.2024.

1 d

Podeli: