Svet

Petak, 01.12.2023.

14:59

Ruski sektor proizvodnje i u novembru u zoni rasta

Ruski sektor proizvodnje je i u novembru bio u zoni rasta, pošto je prema oceni Market ekonomiksa, indeks menadžera nabavke (PMI) iznosio 53,8 poena.

Izvor: Tanjug

Ruski sektor proizvodnje i u novembru u zoni rasta
Ilustracija: Shutterstock/esfera

PMI u proizvodnji je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti u proizvodnji.

Rezultat ispod 50 poena pokazuje da se ekonomija nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada ekonomske aktivnosti dok rezultat iznad 50 ukazuije na ekspanziju, to jest rast ekonomske aktivnosti.

Kako se navodi na sajtu kompanije S&P global, broj novih fabričkih porudžbina u Rusiji je nastavio da naglo raste u novembru uprkos padu izvoza, što sugeriše pre svega rast domaće potražnje. Kompanije i dalje beleže značajno povećanje ulaznih troškova, ali stope inflacije su se značajno smanjile zbog toga što ruska valuta pokazuje znake stabilizacije, zaključuje se u izveštaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Snalaze se: Da li ovde počinje nezavisnost od Rusije?

Francuska državna kompanija za proizvodnju nuklearnog goriva Orano izabrala je lokaciju Ouk Ridž, u američkoj državi Tenesi, za gradnju svog pogona za obogaćivanje uranijuma, vrednog više milijardi dolara, saopštili su zvaničnici kompanije iz Tenesija.

7:31

7.9.2024.

20 h

Srbija

Ovo su nove cene goriva

Stigle su nove cene goriva, tako da će od danas od 15 časova, na pumpama u Srbiji litar evro dizela koštati 194 dinara, a litar benzina evropremijum BMB biće 179 dinara.

10:43

6.9.2024.

1 d

Podeli: