Svet

Utorak, 20.12.2022.

09:46

Masovna havarija borbenih vozila: Nemačka za sada ne kupuje Pume

Nemačka prekida nabavku pešadijskih borbenih vozila Puma, posle nedavne havarije na vežbama NATO, saopštila je ministarka odbrane Kristine Lambreht.

Izvor: DPA

Masovna havarija borbenih vozila: Nemačka za sada ne kupuje Pume
EPA-EFE/DAVID HECKER

Dalje kupovine nema, dodala je, dok vojska ne utvrdi da li su vozila "ispravna" ili ne.

Na nedavnim vežbama zatajilo je svih 18 Puma koje je koristio Bundesver - kvarova je bilo od istrošenih lančanika do elektronike, saznaje dpa. Vozilo koje su razvili i proizveli Kraus-Mafaj Vegman i Rajnmetal već je ranije dospelo na naslovne strane kao "tenk za kvarove."

"Dok se vozilo ne pokaže kao ispravno, neće biti novih narudžbi – kritike iz parlamenta su potpuno opravdane," rekla je Lambrehtova.

Pešadija Bundesvera će od 1. januara u okviru NATO koristiti vozila Marder, koja su u upotrebu ušla pre nekoliko decenija, rekao je portparol ministarstva odbrane u ponedeljak u Berlinu.

"Naša vojska mora biti sigurna u to da će sistemi naoružanja biti robusni i stabilni," rekla je ministarka istog dana.

"Bili smo prilično samouvereni nakon prethodnih vežbi, jer je Puma dobro odradila svoj posao, a onda je usledila ova neobično visoka stopa neuspeha," rekao je portparol.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

21 h

Svet

Rusija gubi: 30% manje

Vrednost ruskog izvoza sirove nafte je od kraja juna pala za skoro 30 odsto zbog globalnog pada cena nafte, prenosi Blumberg pozivajući se na proračune svojih stručnjaka.

17:32

18.9.2024.

1 d

Podeli: