Svet

Sreda, 21.12.2022.

16:33

Građani da se spreme za isključenja struje: "Naša zemlja nikada nije bila u takvoj situaciji"

Vlada Švedske apelovala je danas da se građani i kompanije pripreme za moguće prekide isporuka električne energije tokom zime.

Izvor: Tanjug

Građani da se spreme za isključenja struje:
Ilustracija: Shutterstock/Yevhen Prozhyrko

Do toga bi moglo da dođe zbog zastoja u radu nuklearnog reaktora, hladnog vremena i nedostatka energenata u Evropi posle smanjenja izvoza ruskog gasa.

"Rizik od prekida je stvaran i Šveđani se moraju pripremiti za to. Švedska nikada ranije nije bila u ovakvoj situaciji", upozorio je na konferenciji za novinare ministar za civilnu odbranu Karl-Oskar Bohlin, prenosi Rojters.

Cene električne energije su porasle ove godine u nordijskim zemljama zbog straha da će smanjenje izvoza ruskog gasa u Evropu dovesti do nestašica.

Švedska vlada je ranije ovog meseca pozvala građane da koriste manje električne energije, a zvaničnici su preporučili građanima da obezbede održavanje baterija i baterijskih lampi, da sačuvaju radio prijemnike, obezbede zalihe hrane i flaširane vode.

U slučaju nestanka struje, domaćinstva bi trebalo da odrede prostoriju u kojoj porodica može da boravi i održava temperaturu u periodu hladnog vremena, poručio je švedski ministar za civilnu odbranu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Svet

Okreću leđa Rusiji: "Amerika nas je upozorila"

Nakon upozorenja iz SAD Turska je proteklih nedelja radila na prilagođavanju svog carinskog sistema kako bi blokirala izvoz nekoliko desetina kategorija robe američkog porekla u Rusiju, potvrdila su tri neimenovana izvora sa direktnim saznanjima o ovom pitanju

22:04

22.10.2024.

1 d

Podeli: