Svet

Petak, 24.11.2023.

10:00

Blokada na granici – već 10 dana nema micanja: Dozlogrdila im Ukrajina FOTO

Poljski auto-prevoznici i dalje drže protestne blokade na nekoliko graničnih prelaza uz granicu s Ukrajinom.

Izvor: SEEbiz

Blokada na granici – već 10 dana nema micanja: Dozlogrdila im Ukrajina FOTO
EPA-EFE/Darek Delmanowicz

Traže ograničenja uvoza robe iz Ukrajine i upozoravaju na nelojalnu konkurenciju.

Početkom meseca poljski auto-prevoznici postavili su protestne barijere na tri granična prelaza duž oko 530 kilometara duge poljsko-ukrajinske granice, zbog čega trenutno u kolonama dugim više desetina kilometara stoji oko 2.300 kamiona.

Kamiondžije su uverene da Ukrajina preuzima poljsko tržište, što šteti njihovom poslovanju.

Pavel Ozigala, šef štrajkaškog odbora u pograničnom gradu Dorohusku, rekao je za BBC da je njegova kompanija dosad izgubila oko 100.000 evra zbog ukidanja ograničenja uvoza iz Ukrajine. "Podržavamo Ukrajinu, ali moramo misliti na svoje porodice", rekao je.

Poljoprivrednici u selu Medika na jugoistoku Poljske pridružili su se protestu auto-prevoznika koji tvrde da su teško pogođeni padom cena žitarica zbog uvoza iz Ukrajine. Zato je polovina od osam prelaza na granici između Poljske i Ukrajine sada delimično ili potpuno zatvorena.

Istovremeno, raste nezadovoljstvo i među ukrajinskim vozačima kamiona, koji su već više od deset dana zarobljeni u kolonama ispred graničnih prelaza zbog sve nižih temperatura i loših higijenskih uslova, za koje su zadužene i vlasti u Kijevu.

Organizatori blokade, koji imaju važeću dozvolu za održavanje protesta do januara, inače dopuštaju prolaz ličnim automobilima, vozilima s putnicima, kao i dostavu humanitarne i vojne pomoći Ukrajini, prenosi Seebiz.

U međuvremenu, uz saradnju Brisela, još uvek traju pregovori između Varšave i Kijeva kako bi se pronašlo konačno rešenje situacije, ali za sada bezuspešno. Ukrajina, između ostalog, kao uslov za nastavak pregovora traži ukidanje blokade, ali poljski demostranti za sada nemaju nameru da odustanu.
EPA-EFE/Darek Delmanowicz

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: