Kako američki penzioneri finansiraju kinesku vojsku

Državni penzioni fond Kalifornije ulaže milijarde dolara u kinesku vojnu brodogradnju, vojno-pomorske baze, i tehnologiju koju Kina koristi za praćenje Ujgura.

Svet

Izvor: Sputnik

Četvrtak, 20.02.2020.

11:30

Kako američki penzioneri finansiraju kinesku vojsku
Foto: Epa, Anatoly Maltsev

To je saopštio američki kongresmen Džejms Benks za televiziju Foks njuz ističući da su skoro sve važne američke insitucije stradale od kineskih špijuna.

Moć Kine raste, stoga je za tu zemlju sitnica da infiltrira svoje ljude i pokrade američke institucije, i to skoro sve, rekao je voditelj televizije Foks njuz.

Prema njegovim rečima, kompanije u SAD nude Kinezima radna mesta, a zatim im prenose i svoja stručna znanja, dobijajući zauzvrat brzi profit. Univerziteti i laboratorije angažuju kineske naučnike, koji nakon toga prosleđuju istraživanja u Kinu, smatra novinar.

"Čak su i američki penzioni fondovi podložni krađi. 'Kalpers' je državni penzioni sistem Kalifornije koji raspolaže aktivama u vrednosti od 300 milijardi dolara. Nedavno je iz pisama kongresmena Indijane Džima Benksa obelodanjeno da je kineska špijunska organizacija vrbovala investicionog direktora kalifornijskog fonda. To je neverovatno", rekao je američki novinar.

Kongresmen Benks je objasnio da je to jedan od najneverovatnijih primera infiltriranja Kine u američke sisteme.

"U ovom slučaju nam je poznato da je investicioni direktor 'Kalpersa' Ju Ben Men polaznik programa 'Hiljadu talenata', koji finansira kineska vlada i koji kontroliše Komunistička partija Kine", precizirao je Benks.

Prema njegovim rečima, taj program je razvijen s ciljem da se vrbuju vredni pojedinci i da se postave na veoma važne pozicije. U ovom slučaju, Jiu Bej Men je postavljen na taj položaj kako bi mogao da prati najveći američki državni penzioni fond, prenosi Sputnjik.

"On je odatle prebacio 3,1 milijardu dolara u 172 različite kineske kompanije. Saznali smo da 'Kalpers' preko tog investicionog fonda investira u kinesku vojnu brodogradnju i vojno-pomorske baze. Još gore je što su investirali u kompaniju 'Hikvižn', koja razvija različite tehnologije za nadzor, koje se koriste za praćenje muslimanskih Ujgura", tvrdi američki kongresmen i ističe da je apelovao na guvernera Kalifornije da preduzme neophodne mere.

Jedan od najvećih američkih finansijkih igrača – "Kalpers" – pomaže da se obnove oružane snage glavnog američkog vojnog suparnika, ogorčen je kongresmen.

Prema njegovim rečima, on se plaši da to nije samo slučaj sa Kalifornijom, nego sa celom zemljom.

"To se događa i sa federalnim penzionim programom 'Trift sejving plens'. Međutim, ovo je jedini slučaj kada smo otkrili da je fond angažovao učesnika programa 'Hiljadu talenata', zbog čega je i bilo sve tako očigledno. Ukoliko gubernator Kalifornije ne preduzme odgovarajuće mere, moramo se zapitati na čijoj je on strani", zaključuje Benks.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: