"Turski tok" zaobilazi Bugarsku? "Dajemo svoj novac da bi ruski gas dospeo u Evropu"

Predsednik Bugarske Rumen Radev prokomentarisao je reči ruskog predsednika Vladimira Putina da bi Rusija mogla da nađe alternativu Bugarskoj.

Svet

Izvor: Sputnik

Četvrtak, 12.12.2019.

07:35

Foto: Epa, Clemens Bilan

Putin je naveo da bi Rusija mogla da pronađe drugu rutu ako Bugarska bude otezala sa izgradnjom gasovoda "Turski tok".

"Ne mislim da treba da polazimo od pretnji gospodina Putina. Moramo da polazimo od sopstvenih interesa, naših ambicija – da li Bugarska može da ostane na evropskoj karti tranzita gasa nakon neuspeha ‘Južnog toka’", rekao je Radev u intervjuu za bugarsku državnu televiziju BTV, prenosi Sputnjik.

Bugarski predsednik rekao je da vlada sa svoje strane ulaže napore, ali da je važno shvatiti da takvo odugovlačenje ima svoju cenu.

"Odugovlačenje ima svoju cenu. Moramo biti iskreni, ljudi to moraju da znaju. Mi, Bugari, dajemo svoj novac kako bi ruski gas mogao da dospe do Evrope", istakao je Radev.

Prema njegovim rečima, Bugarska takođe treba da napravi analizu kada će se projekat isplatiti.

"Čujem mišljenja da će se to dogoditi za petnaest godina. Petnaest godina je dug period", smatra Radev i napominje da se za to vreme može izgraditi još više terminala za prirodni tečni gas i obezbediti diverzifikacija isporuka gasa.

Putinovu izjavu da Bugarska namerno odlaže realizaciju projekta treba da komentariše vlada, dodao je on.

Predsednik se takođe dotakao teme kupovine F-16. Bez obzira na reči premijera Bojka Borisova da Bugarska nije Srbija i Turska, a proces realizacije "Turskog toka" bio transparentan, kupovina aviona se ne može nazvati transparentnom, ocenio je šef države.

"I šta je zemlja uradila kad je on (Borisov) odjednom rekao – kupujemo F-16, jer mislim da je to najbolji izbor, pa ću čak i platiti odmah celokupan iznos", izjavio je predsednik.

Vlada Bugarske odobrila je u januaru plan za početak pregovora o kupovini borbenih aviona kompanije "Lokid Martin" F-16 od SAD, kako bi zamenila svoju flotu ruskih lovaca "MiG-29". Cena ovih aviona prema ugovoru iznosi 1,265 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: