Plate sveštenika ostaju na državnom budžetu

Nova grčka vlada Kirijosa Micotakisa poništila je odluku prethodnog kabineta levičara Ciprasa o ukidanju plata sveštenicima Grčke pravoslavne crkve iz budžeta.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 16.07.2019.

16:05

Plate sveštenika ostaju na državnom budžetu
Foto: Epa/YANNIS KOLESIDIS

Sveštenici u Grčkoj imaju status javnih službenika i njihove plate za koje se, prema procenama, godišnje izdvaja 200 miliona evra, isplaćuju se direktno iz državnog budžeta, prenosi Rojters.

Micotakis je na današnjem sastanku sa arhiepiskopom Jeronimosom rekao da vlada ne planira da izmeni članove Ustava koji se tiču statusa Grčke pravoslavne crkve.

On je garantovao punu zaštitu postojećeg prava na platu, osiguranje i penziju za sveštenstvo, a arhiepiskop je naglasio da što se tiče Svetog sinoda, sporazum predložen u novembru više ne važi, prenosi ANA.

Prethodna vlada Aleksisa Ciprasa, koji je želeo da napravi jasniju razliku između crkve i države, jesenas je postigla dogovor sa Crkvom da se oko 10.000 sveštenika skine sa platnog spiska države, a umesto toga ponudila godišnje subvencije za poseban fond za crkvu. Dogovor je predviđao i rešenje višedecenijskog spora oko imovinskih prava izmedju države i crkve koja je jedan od najvećih vlastika nekretnina u Grčkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: