Ovo su novi aduti ruske vojske: "Kosar", "Atlet", dron-sova... FOTO

Na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu "Armija 2019" koji se po peti put održava u Rusiji, predstavljno je mnogo noviteta.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 26.06.2019.

19:20

Ovo su novi aduti ruske vojske:
Foto: Epa, MAXIM SHIPENKOV

Na forumu su učešće uzele sve vojne firme, a prisutne su delegacije iz čak 120 zemalja. Među novitetima su dron "Korsar", unapređeni sistemi "Pancir" i oklopno vozilo "Atlet". Tehnopolis "Era" iznenadio je posetioce sajma "Armija 2019" bespilotnom letelicom u obliku polarne sove.

Veliki broj noviteta je baziran na visokoj tehnologiji, a izgleda da će dronovi i bespilotne letelice biti nezamenjiv deo svake vojske.

Najnovija bespilotna letelica "Korsar" ove godine će proći državna testiranja. On može da leti na visini od čak 5.000 metara, a može da ponese 40 kilograma tereta. Tehničke mogućnosti kompleksa će omogućiti da se vodi vazdušno izviđanje u svim vremenski uslovima i da se obrađuju velike količine informacija.

Pored "Korsara", na forumu se može videti i novo višenamensko oklopno vozilo pod radnim imenom "Atlet", koji je u medijima poznat pod imenom "Tigar 2".

Rusija je predstavila i modifikaciju protivavionskog sistema "Pancir".

Ipak, najneobičniji izgled ima dron-sova. Ova letelica ima autonomiju leta od 40 minuta i dolet od 20 kilometara. Uređaj je napravljen za visokoprecizno određenje koordinata kopnenih objekata izviđanja, i to korišćenjem integrisane metode merenja razdaljine laserskim daljinomerom i indikatorom meta, kao i globalnim navigacionim sistemom GLONASS - navodi se u prezentaciji.

Predstavljen je najnoviji pištolj "Udav", koji je razvio Centralni naučno-istraživački institut precizne industrije. Pištolj će u ruskoj vojsci biti zamena legendarnom "Makarovu PM", a prema procenama, on može da konkuriše proizvodima svetski poznatih zapadnih proizvođača. "Udav" je razvijen po nalogu ruskog Ministarstva odbrane.

Više ne prodaju oružje za dolare

Foto: Epa, MAXIM SHIPENKOV
Rusija je prekinula upotrebu dolara i SVIFT-a prilikom realizacije ugovora o isporukama naoružanja, saopštio je direktor koncerna "Rosoboroneksport" Aleksandar Mihejev.

"Izvršili smo oštru restrukturizaciju sistema plaćanja. Mi smo prešli na nacionalne valute, napustili smo SVIFT i dolar", rekao je Mihejev novinarima u okviru foruma "Armija 2019".

Po njegovim rečima, Rusija je 2019. godine isporučila oružje u vrednosti od 6 milijardi dolara. Istovremeno, ona je potpisala ugovore u vrednosti od 7 milijardi dolara. Ovaj pokazatelj nije loš, kako ističe, "uzimajući u obzir probleme sa sankcijama".
Foto: Epa, MAXIM SHIPENKOV
Foto: Epa, MAXIM SHIPENKOV

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: