Kraj koalicije? SAD blokira prodaju F-35 Turskoj

SAD bi uskoro mogle da zamrznu prodaju borbenog aviona "Lokid Martin F-35" Turskoj, zbog njene nabavke raketnog sistema odbrane S-400 od Rusije.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 21.03.2019.

16:59

Kraj koalicije? SAD blokira prodaju F-35 Turskoj
Foto: Epa/ Darren Pateman

"S-400 je kompjuter. F-35 je kompjuter. Ne kačite svoj kompjuter na kompjuter svog neprijatelja, a to je ono što bismo uradili prodajom aviona", izjavila je vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane SAD za međunarodnu bezbednost Kejti Vilbardžer, prenosi Rojters.

Iako SAD još uvek nisu donele konačnu odluku o prodaji aviona F-35 Turskoj, Rojters navodi da zvaničnici potvrdjuju da zvanični Vašington već razmatra korake o obustavi prodaje.

"Ima mnogo stvari koje možemo da zaustavimo kako bismo im poslali signal da smo ozbiljni", rekla je Vilbardžer za Rojters.

Obustava prodaje aviona bila najozbiljnija kriza izmedju dve NATO saveznice, rekao je direktor Centra za strateške i međunarodne studije Bulent Aliriza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: