Francuska koči kineski "Novi put svile": Ništa od puteva, luka, pruga

Za razliku od Italije, Francuska ne namerava da potpiše okvirni sporazum sa Kinom o učestvovanju u velikim infrastrukturnim projektima.

Svet

Izvor: Beta

Utorak, 19.03.2019.

18:03

Francuska koči kineski

Sporazum bi trebalo da se potpiše u okviru inicijative "Novi put svile" prilikom predstojeće posete kineskog predsednika Si Đinpinga.

Kako saopštava francusko predsedništvo, Evropske zemlje treba da se usaglase prema Kini. Francuska strahuje da ukoliko nema koordinacije neke zemlje bi mogle da potpišu sporazume sa Kinom prema kojima preuzimaju suviše velike obaveze.

Italija je prošle nedelje najavila da planira sa Kinom da potpiše nacrt sporazuma o novom putu svile prilikom posete Si Đinpinga koji će od četvrtka posetiti Italiju, Monako i Francusku.

Francusko predsedništvo je navelo da Francuska ne planira da sledi isti pristup kao Italija i da prednost daje konkretnim projektima sa Pekingom.

Novi put svile je veliki infrastrukturni program koji je kineski predsednik Si Đinping pokrenuo 2013. godine. Po njemu se predviđa izgradnja puteva, luka, železničkih pruga i industrijskih parkova u vrednosti od 1.000 milijardi dolara u Aziji, Evropi i Africi.

Vođe zemalja članica EU će razgovarati o strategiji prema Kini tokom neformalnog sastanka u četvrtak i petak u Briselu, navodi se u saopštenju francuskog predsedništva. To će biti pre samita EU-Kina u aprilu i samita o putu svile u Pekingu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: