Rusi napravili haos - novi metal ocrnio zlato, cena 1.600 $

Paladijum je dostigao rekordno visok nivo od 1.600 dolara. Cena je porasla posle najave o zabrani izvoza iz Rusije.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 19.03.2019.

13:27

Rusi napravili haos - novi metal ocrnio zlato, cena 1.600 $
(Foto: Thinkstock)

Paladijum je dostigao najviši nivo ikad, prešavši prag od 1.600 dolara za uncu po prvi put nakon vesti da Rusija planira da zabrani izvoz ovog plemenitog metala, što je izazvalo zabrinutost zbog tržišta koje je već ograničeno snabdevanjem.

Podsetimo, kao što smo i ranije pisali, Rusija i Južna Afrika zajedno proizvode oko tri četvrtine svetskih zaliha a ruska kompanija Nornikelj je najveći proizvođač paladijuma u ​​svetu.

"Bilo je glasina da će Rusija ograničiti izvoz nekih plemenitih materijala. Kada je tržište malo, kakvo je ono sa paladijumom, ponekad takve vesti mogu imati veći značaj nego što bi trebalo“, kaže Filip Nevman, direktor Metals Fokusa.

Rusko ministarstvo trgovine i industrije prošle sedmice saopštilo je da će predložena zabrana izvoza delova plemenitih metala trajati od 1. maja do 31. oktobra.

Rusija je glavni proizvođač paladijuma, koji se uglavnom koristi u katalizatorima. Komercbanka pripisuje nagli porast cena paladijuma špekulativnom kupovnom interesu.

Cene su se skoro udvostručile od najnižih nivoa i već su skočile za oko 27 odsto od početka ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: