Svet

Petak, 27.07.2018.

08:51

Kamate ostaju do leta 2019., kazna koja primorava banke

Predsednik ECB Mario Dragi rekao je da je i dalje potreban "znatan podsticaj monetarne politike", iako ekonomija evrozone beleži solidan rast.

Izvor: Beta

Kamate ostaju do leta 2019., kazna koja primorava banke
Foto: Thinkstock

Banka je saopštila da će do kraja godine postepeno smanjivati svoj program podsticaja kupovinom obveznica i da će zadržati kamatne stope na sadašnjem nivou "do leta" 2019. godine. Za sada nije jasno da li to znači do jula, do septembra ili kasnije.

Kratkoročna kamatna stopa ECB ostala je na rekordno niskom nivou od nula odsto, dok će stopa na depozite koje uzima od komercijalnih banaka ostati minus 0,4 odsto. To je kazna koja za cilj ima da primora banke da pozajmljuju novac i time podrže ekonomiju, umesto da gomilaju novčane zalihe.

U SAD je glavna referentna kamatna stopa Federalnih rezervi na nivou između 1,75 i dva odsto, a ove godine se očekuje njeno dalje povećanje.

ECB smanjuje program podsticaja kako evropska ekonomija raste, ali to čini znatno sporije od Federalnih rezervi koje su već počele da podižu kamatne stope. Fed je znatno brže od ECB smanjivao podsticaje pošto je američka ekonomija brže izašla iz Velike recesije i sada ima nižu nezaposlenost.

Centralne banke Velike Britanije i Japana takođe polako smanjuju podsticajne mere koje su uvele kao podršku ekonomiji tokom i posle svetske finansijske krize i Velike recesije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

1 d

Svet

Sprema se haos? Ukrajina odbija

Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su u toku pregovori o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropsku uniju.

9:39

4.7.2024.

1 d

Podeli: