Srbija

Sreda, 24.01.2024.

10:45

Vučić: Za Ekspo 2027 – 150 dana pun angažman cele zemlje FOTO/VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obilazi radove na obnovi kreativno-inovativnog multifunkcionalnog centra Ložionica.

Izvor: B92.net

Default images

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORÈIÆ
"Mnogo je važno da se dobro uradi, kao i da se osvetli lepo", rekao je Vučić prilikom obilaska.

"Sve završavamo do kraja godine, uključujući i vodotoranj", rekao je predsednik Srbije.

Kako je rečeno, građani će moći da se popnu pasarelom, da uđu unutra i tu će biti izložba. Biće i garaže sa 150 parking mesta. "Trebalo je više od 150 mesta za parking da se predvidi. Pa u Galeriju ne možeš da uđeš od gužve", kazao je.

"Ovo je unikatan centar u Evropi, takav postoji samo u Amrerici i Kini", kazala je premijerka Ana Brnabić.

"U Beogradu sve mora da se završi do decembra 2026. godine. Do tada bi moralo da se dogovori, da sednemo sa Sinišom (Malim) da se obezbedi novac za dekorativno osvetljenje za fasade. Ovo je centar grada, jedno od najlepših mesta", naveo je predsednik Srbije, dodavši da će i Gazela biti ulepšana.

"Okačićemo još dve srpske trobojke, otvorićemo vodotoranj. To će biti prikaz svega u Beogradu", istakao je.

"Biće posetilaca iz celog sveta. Ne zaboravite da nam od 1. marta ide slobodno tržište za radnu snagu Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Nama će i dalje biti potrebna strana radna snaga", upozorio je Vučić, podsetivši da nedostaje radnika za velike i važne projekte.

"A tek smo otvorili sve ono što treba da radimo i gradimo, i već fali projektnih biroa, inženjera a da ne govorim o radnicima. Za sam Ekspo biće nam potrebni volonteri. Treba će nam mesec dana pre, i posle Ekspa. To neće biti problem, mladi ljudi će želeti da učestvuju to je veliko iskustvo. Iz cele Srbije će dolaziti jer će nam biti potrebni za Ekspo tih 150 dana, od 1. aprila do 20. septembra pun angažman cele zemlje", kazao je.

"Za neki dan dolazi Micotakis, jer i on vidi šansu za grčke kompanije na Ekspu", najavio je Vučić.

"Skoro 5.000 kvadrata, biće ovde i restorana", rekao je Vučić tokom obilaska.

"Ovo je jedna od stvari koje smo obećali. Biće jedan pravi benčmark Beograda za mlade kreativne ljude, predivan prostor. Uradićemo i prilaze i vodotoranj istovremeno da otvorimo do 1. decembra nadam se", rekao je Vučić obraćajući se nakon obilaska.

"Biće nam potrebno još mnogo projektnih biroa, više nego bilo ko drugi da završavamo projekte, da to uradimo što pre", rekao je on.

"U petak idem da obiđem jedno porodilište koje je u užasnom stanju, kao i jedno koje je skoro obnovljeno. Moramo da vršimo pritisak da se sve uradi", najavio je Vučić.

"Ovde od jednog od najružnijih mesta u gradu pravimo jedno od najlepših", istakao je.

Premijerka je istakla da na projektu Ložionice radi domaća firma, te da su angažovani non-stop. Dodala je to da vlada ogroman interes za Ložionicu.
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORÈIÆ
Kompleks Ložionice se nalazi kod nekadašnje okretnice parne lokomotive ispod Mostarske petlje u Beogradu.

Zgrada Ložionice izgrađena je pre 95 godina. Kompleks ima pet celina: objekat Ložionice, Aneks, Vodotoranj sa pasarelom, podzemnu garažu i spoljašnji prostor. Vodotoranj je već jednom rušen tokom Drugog svetskog rata, a postoje tvrdnje da ga je projektovao srpski naučnik Milutin Milanković.

Ložionica je industrijsko nasleđe koje uživa status prethodne zaštite. Adaptacija i programsko oživljavanje napuštenih objekata industrijskog nasleđa model je koji se svuda u svetu pokazao kao izuzetno produktivan i održiv. Ovim projektom Ložionica će dobiti novo lice i biće mesto susreta talenata i rađanja ideja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija na korak do cilja

Prema podacima Centralne banke, međunarodne rezerve zemlje su nastavile da rastu, dostižući vrednost od 613,7 milijardi dolara 1. septembra, što je više od 11 milijardi dolara u odnosu na prethodni mesec.

22:56

8.9.2024.

1 d

Podeli: