Srbija

Ponedeljak, 03.04.2023.

11:32

Vučić: To nije pitanje kulture pijenja, to je biznis VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz Verone.

Izvor: B92.net

Vučić: To nije pitanje kulture pijenja, to je biznis VIDEO
FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIÆ/ bg

Rekao je da pre kraja godine očekuje premijerku Italije Đorđu Meloni u Srbiji.

On se danas sastao sa premijerkom Italije Đorđom Meloni, a u društvu premijera Albanije Edija Rame, na sajmu "VinItaly" u Veroni.

"Veoma sam zadovoljan onim što smo ove uradili. Razgovarali smo i o privredi, nabavkama gasa i svim svetskim temama. Za nas je bilo važno da čujemo kako Italija i Evropa razmišljaju i da sagledamo svoju poziciju", rekao je Vučić.

On je dodao da je Italija treći spoljnotrgovinski partner Srbije, posle Nemačke i Kine, i da će razmena da bude unapređena, posebno sledeće godine, kada počinje proizvodnja gradskog automobila Stelantis u Kragujevcu, jer će on da završi na italijanskom tržištu.

"Zadovoljan sam što u premijerki Meloni imamo iskrenog prijatelja. Cela vlada Italije je ovde, došla je u Veronu da pokažu koliko je važan sajam. To govori koliko je važno da se ovim bavimo. To nije pitanje kulture pijenja, to je biznis. Sa velikim nadanjima očekujem novembar mesec i Open Balkan festival u Beogradu", rekao je on.

Vučić je izjavio da o tome koliko je važan sajam vina u Veroni govori podatak da je na njemu prisutna cela italijanska vlada.

On je novinarima prilikom obilaska štandova rekao da oni znaju koliko to znači.

"Industrija vina samo u regiji Veneto je 50 ili 60 puta veća nego u Srbiji. To govori o potencijalu Srbije ako budemo rasli. Cela vlada je došla u Veronu da pokažu koliko je važan sajam. Neki kod nas se na neukusan način šale, a ovo je biznis, ekonomija, poljoproivreda, politički ugled. Sve je to sabrano ovde", rekao je Vučić i dodao da je to najveći sajam.

On je najavio da će nakon ovog sajma interesovanje stranih proizvođača porasti za sajam u Srbiji.

"Bićemo možda i duplo snažniji i moći ćemo mnogo francuskih i drugih proizvođača da dovedemo, da dobijemo reklamu za srpska vina", rekao je on.

Vučić se juče, u okviru inicijative za saradnju Otvoreni Balkan, sastao sa premijerima Albanije i Severne Makedonije Edijem Ramom i Dimitrom Kovačevskim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: