Srbija

Utorak, 26.12.2023.

11:05

Vučić otkrio kada će "Osmeh Vojvodine" biti gotov FOTO/VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na izgradnji brze saobraćajnice "Osmeh Vojvodine".

Izvor: B92.net

Default images
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

"Ovo je jedna od investicija koja će približiti Sombor Beogradu i Novom Sadu, ali i Mađarskoj... I Rumuniji, i Rumuni će ovde prolaziti, mnogo im je kraće. Velike pare ulažemo u ovo, i ovo je deo onoga što smo nazvali EXPO 27, nije to samo Beograd", rekao je Vučić naglasivši da će ovo biti deo modernih i brzih saobraćajnica koje kad imate onda vam dolaze investitori.

On je rekao da je reč o značajnoj investiciji i da u poslednjih nekoliko decenija nije građena takva u tom delu Srbije.

"Ovo će doneti život u ovaj kraj i za mlade ovog kraja", kazao je.

Vučić je dodao da posebno mora da se ulaže u Banat, pa u Bačku Palanku i Titel i dodao koliko dobre i brze saobraćajnice menjaju sve jer tada dolaze investitori.

Istakao je da će zbog tog projekta i naše kompanije imati više posla, što je značajano kako bi se zadržali mladi u tim mestima.

On je rekao da kada je reč o delu južnog Banata prvi put je uloženo u rekonstrukciju puta od Jarmenovaca i Janošika prema Plandištu. Takođe se dotakao gasne konekcije Mokrin-Beograd i kazao da se taj projekat sada dogovara sa Rumunima i da "neće industrija tamo gde nema gasa".

Kako kaže, moraće puno da se ulaže i ovim krajevima kao i u istok Srbije.

Dodao je da je potrebno još investirora, da budemo još bogatiji i da se dođe do cifre od 1.000 evra za prosečnu platu.

"Rekli smo do kraja mandata 1.400 evra i ostajemo pri tome", istakao je Vučić.

"Potrebno je 10.000 kilometara puteva da uradimo i rekonstruišemo da bismo mogli da se pohvalimo. Moraćemo svaki novoizgrađeni put da održavamo", kazao je Vučić.

Naveo je da je njegova želja bila da se uloži pet milijardi za izgradnju lokalnih puteva i dodao da to nije učinio jer bi izdatak uticao na slabljenje javnih finansija.

"I zato sam tražio po svaku cenu da idemo na dve milijarde, da nam ne ugrozi stopu javnog duga, da nikada ne pređe 60 odsto javnog duga, taj Mastriht nivo", istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima, veliki novac se trenutno ulaže u održavanje puteva u Srbiji.

Ceo projekat treba da traje 5 godina, do 2028 godine treba da bude gotov, potvrdio je on.

"Najviše će da rade od početka marta. Ceo projekat za pet godina, da se završi do kraja 2028. Ali to je ceo put od 190 kilometara, nama je Moravski koridor od 112 kilometara, samo da znate kakav je ovo projekat. Mora da se uradi ozbiljna eksproprijacija, posebno oko Vrbasa, gde neće biti sve jednostavno. Ali i oko Bečeja, Novog Bečeja, Srbobrana i Kikinde. Biće puno posla, deonicu po deonicu. Važno je da Sombor podignemo što pre, Srbobran. Mnogo će to da znači ljudima", kazao je.

Takođe je najavio da "ćemo na Horgošu da napravimo najveći prelaz u Evropi".
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORÈIÆ/ bs
"Osmeh Vojvodine" biće izgrađen na trasi granični prelaz sa Mađarskom (Bački Breg) - Sombor - Kula - Vrbas - Srbobran - Bečej - Novi Bečej - Kikinda - granični prelaz sa Rumunijom (Srpska Crnja).

Prvi radovi na izgradnji brze saobraćajnice "Osmeh Vojvodine" počeli su polovinom decembra.

Saobraćajnica "Osmeh Vojvodine" biće duga oko 186 kilometara i od Bačkog Brega do Vrbasa stizaće se oko 50 minuta, a od Vrbasa do Srpske Crnje za sat i deset minuta.

Brza saobraćajnica je projektovana za brzinu od 100 kilometara na sat.
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORÈIÆ/ bs
Na delu trase, od Sombora do Kikinde, planirana je izgradnja 46 mostova (preko kanala i prolaza za put), 34 nadvožnjaka, pet podvožnjaka i 35 propusta.

Na trasi brze saobraćajnice planirana je izgradnja 12 petlji: Sombor, Kljajićevo, Sivac, Crvenka, Kula, Vrbas Zapad, Vrbas Sever, Vrbas Istok, Vrbas E75, Srbobran Sever, Turija i Kikinda Istok.

Planirana je izgradnja i 13 površinskih kružnih raskrsnica.

Ministar građevinarstva Goran Vesić izjavio je ranije da ta brza saobraćajnica nije važna samo za Srbiju i naše građane već i za Mađare i Rumune, budući da će biti priključena na mrežu mađarskih i rumunskih auto-puteva i saobraćajnica.

Vesić je rekao da ćemo prekategorizacijom i proširenjem graničnog prelaza Bački Breg i završetkom auto-puta sa mađarske strane biti priključeni na auto-put Budimpešta - Pečuj kod Mohača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Made in Serbia" polako osvaja Evropu

Tekstilci i obućari iz Srbije sve više oblače i obuvaju Evropljane. Proizvodnja tekstila i odeće u Srbiji ima dugu tradiciju i bila je među glavnim izvoznim industrijama. Predviđa se da bi ova grana privrede uskoro ponovo mogla biti moćna.

11:59

17.10.2024.

20 h

Podeli: