Srbija

Sreda, 16.08.2023.

20:24

Potrošači iznervirani: "Ne možemo normlano da pijemo" VIDEO

Gotovo da nema osobe koja je ovog leta uzela napitak, otvorila flašu, a onda im je čep koji je ostao pričvršćen za flašu, zasmetao da popiju vodu ili sok.

Izvor: B92.net / TV Prva

Potrošači iznervirani:
Foto: shutterstock, yanik88

Nije ovo hir proizvođača, već je reč o direktivi Evropske unije koja je usmerena na reciklažu većih količina plastike nego što je to slučaj do sada.

EU je 2018. godine najavila novu direktivu o tome kako treba postupati sa plastičnim i kartonskim proizvodima za jednokratnu upotrebu. Ova uredba nalaže da će pića moći da se prodaju u plastičnim flašama, samo ako čep ostane pričvršćen za nju. Proizvođači do decembra 2024. godine imaju obavezu da prilagode svoje proizvode ovoj direktivi.

Novi dizajn na flašicama za vodu, sokove, gazirane napitke ali čak i za jogurt i za mlečne proizvode počeo je u poslednje vreme da nervira sve naše građane. Oni su u startu prvo mislili da je to greška, ali ispostavilo se da nije. I sada ukoliko želite da otvorite flašicu, čep osteje pričvršćen za nju.

Po društvenim mrežama kruže snimci gde se ljudi šale na račun novog načina otvaranja flaša. Ipak iako većini smeta novi dizajn flašica i čepova, mnogi su se snašli na sebi svojstvene načine.

Ako se i dalje pitate na koji način će ovo rešenje doprineti očuvanju okoline, iz EU sugerišu da su se čepovi ranije redovno bacali na ulicu, i da bi na ovaj način količina otpada bila smanjena za 10 odsto. Ukoliko vam zaista čep smeta i morate da ga otkinete, pridružite se akciji "Čep za hendikep".

Za više infomacija pogledajte video-prilog:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: