Srbija

Subota, 30.05.2009.

09:13

Počelo restrukturiranje Petrohemije

Agencija za privatizaciju objavila je odluku o restrukturiranju HIP Petrohemije iz Pančeva i pozvala poverioce tog preduzeća da prijave svoja potraživanja.

Izvor: Beta

Default images

Restrukturiranje predviđa organizacione promene, kao i delimični ili potpuni otpis glavnice duga, kamata i drugih potraživanja poverilaca Petrohemije. Pozvani su državni poverioci da u roku od 15 dana prijave svoja potraživanja sa stanjem na kraju 2004. godine, a pravo na prijavu potraživanja imaju i drugi poverioci.

Vlada Srbije je 14. maja odlučila da Agencija za privatizaciju sprovede postupak restrukturiranja Petrohemije i preporučila prodaju fabrika u njemom sastavu FSK Elemir, Petroplast, Panonijaplast Crepaja i Fabrike karbonskih punila, kao i otpuštanje uz socijalni program 500 radnika i smanjenje plata zaposlenima na prosek u Srbiji.

Restrukturanje se sprovodi u slučajevima kad se proceni da je to neophodno da bi se kapital ili imovina preduzeća uspešno prodali na tenderu ili aukciji.

Petrohemija, koja se bavi proizvodnjom petrohemijskih proizvoda, sirovina i hemikalija, iako je sa godišnjim izvozom do oko 200 miliona evra jedan od najvećih srpskih izvoznika, od 2004. godine posluje sa gubitkom.

Rukovodstvo i zaposleni u Petrohemiji su očekivali da će ruski Gaspromnjeft kupiti to preduzeće zajedno sa Naftnom industrijom Srbije (NIS). Interes za kupovinu te pančevačke kompanije pokazivali su ranije investitori iz Saudijske Arabije i Izraela, a nedavno ju je posetili privredna delegacija iz Irana.

Petrohemija je smeštena na ukupno 247 hektara u industrijskoj zoni Pančeva, u Elemiru kod Zrenjanina i Crepaji kod Pančeva, a godišnje proizvodi oko 800 hiljada tona petrohemikalija. Zapošljava više od 2.300 radnika čiji je prosek zarada oko 75 hiljada dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Ukrajinu?

Švedska kompanija nameštaja Ikea razmatra da ponovo otvori svoju prodavnicu u Kijevu, objavio je danas ukrajinski Forbs, pozivajući se na dva menadžera tog centra i dva konsultanta za nekretnine.

12:48

27.6.2024.

21 h

Svet

Država uvodi porez na stoku

Danska vlada se nakon više meseci teških pregovora dogovorila sa poljoprivrednicima, proizvođačima i ekološkim grupama da od 2030. godine oporezuju emisije metana koji proizvode domaće životinje poput krava i svinja.

17:06

27.6.2024.

17 h

Srbija

Novi "Soko" ide u Prag

Novi elektromotorni kineski brzi voz "Soko", koji je nedavno stigao u Srbiju, sutra kreće u Prag na sertifikaciju u skladu sa pravilima Evropske železničke agencije, kako bi mogao da saobraća brzom prugom između Beograda i Budimpešte.

8:23

27.6.2024.

1 d

Podeli: