Srbija

Nedelja, 21.01.2024.

13:32

"Ovde će nići novi grad": B92.net na gradilištu Expo 2027 FOTO/VIDEO

Ekipa portala B92.net zajedno sa ministrom finansija Sinišom Malim obišla je radove na gradilištu Expo 2027.

Izvor: B92.net / J.J.

Foto: B92 / J.J.

Na samoj lokaciji ministar Mali je istakao da ima veliku odgovornost jer 1. decembra 2026. moramo korisnicima da uručimo ključeve za Expo.

"Počeli smo u julu 2023. godine i sada još nasipamo i dovodimo svu infrastrukturu", rekao je Mali.

"Imamo oko tri godine da uradimo sve. Ovde će biti glavni ulaz. Veoma je težak teren. Dovodimo svu neophodnu infrastrukturu, vodovod, kanalizaciju, struju. Sve što je potrebno da bi radovi počeli na proleće. Imaćemo 4,5 miliona kubika nasutog peska, oko 900 kubika kamena", dodao je Mali.
Foto: B92 / J.J.
Izjave novinarima davao je na mestu gde će se graditi rezidencijalni deo sa 1.500 stanova za učesnike Ekspa.

"Ovaj deo grada će biti najveće gradilište u ovom delu Evrope. Gradimo 1.500 stanova za učesnice EKSPO, koje ćemo osle ponuditi na prodaju ili posebnim kategorija. Gradimo stadion, vodeni kompleks. Potpnuno jedan novi grad u ovom delu Surčiina. Svako obećanje koje smo dali smo ispunili, nema razloga da i ovo ne ispunimo do decembra 2026. godine. Ovo je najveća razvojna šansa Srbije", rekao je Mali.
Foto: B92 / J.J.
Mali je istakao da su investicije od velikog značaja za našu zelju kao i da one utiču na BDP naše zemlje.

"Prošle godine smo prvi put došli na 69 milijardi. Ako svi budemo vredni i uljkučimo se, za smao tri godine on će preći 90 milijardi, a ako ostvarim sve zacrtano prećiće i 100 milijardi. Zato smo i plan nazvali kavntni skok, skok u budućnost", rekao je Mali.

"Ulažemo ogroman novac da bismo podigli Srbiju, da podignemo plate, penzije, minimalnu zaradu. Da zvaprimo pruge, puteve, i sve što treba da našoj deci ostavimo bolju i lepšu Srbiju. Radovi su krenuli u julu, teški su, ali ako neko može onda možemo mi svi zajedno", dodao je on.
Foto: B92 / J.J.
Mali kaže da Expo ne podrazumeva samo Beograd, već da se planirani projekti i ulaganja odnose na celu teritoriju Srbije.

On je rekao da ovaj projekat vredi 1,7 milijardi evra.

"Naš cilj je da nađemo nove izvore rasta, da pronađemo projekte kao ovaj EKSPO da nam dođe još stranih investitora, da otvaramo više fabrika, kako bi nam rasle plate, penzije. Jedan projekat vuče druge, tera vas da budete bolji. To su projetki koji podstiču našu građevinsku industriju, i sve druge industrije. Tako da dajete inicijativu i motivaciju mladima da ostaju ovde. Zato je Skok u budućnost usmeren ka tome da cela Srbija ide napred", rekao je Mali.
Foto: B92 / J.J.
Pročitaje još:

B92.net na gradilištu Expo 2027: Mali predstavio projekat VIDEO

Stari železnički most u Beogradu postaje pešački FOTO
Foto: B92 / J.J.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Made in Serbia" polako osvaja Evropu

Tekstilci i obućari iz Srbije sve više oblače i obuvaju Evropljane. Proizvodnja tekstila i odeće u Srbiji ima dugu tradiciju i bila je među glavnim izvoznim industrijama. Predviđa se da bi ova grana privrede uskoro ponovo mogla biti moćna.

11:59

17.10.2024.

22 h

Podeli: