Srbija

Petak, 12.08.2016.

18:27

Od jeseni miruje cena svinjskog mesa

Nardona banka Srbije očekuje da će ove godine rast cena svežeg svinjskog mesa biti iznad proseka, jer na to pored sezonskih faktora, deluju i globalni uticaji.

Izvor: Večernje novosti

Od jeseni miruje cena svinjskog mesa
(Foto: Thinkstock.com)

Pre svega, poskupljenje primarnih poljoprivrednih proizvoda na svetskom tržištu u drugom tromesečju ove godine, kao i poremećaji na tržištu u Evropskoj uniji na kome je cena žive vage povećana blizu 30 odsto od aprila.

Već godinama, u periodu od maja do septembra, cene svežeg svinjskog mesa beležile su sezonski rast koji je iznosio oko 20 odsto, nakon čega je sledila stabilizacija, a zatim i njihov pad. Specifične su bile 2007, 2008. i 2012. godina, u kojima je dolazilo do značajnog poskupljenja primarnih proizvoda, kao i slabljenja dinara, kada je povećanje cena svežeg svinjskog mesa u istom periodu bilo i više od 40 odsto. Ove godine, u maju i junu, zabeležen je rast cena svežeg svinjskog mesa od preko 10 odsto, a očekujemo da će ga zvanična statistika registrovati i za jul i avgust.

Ako se pogledaju podaci iz avgusta 2007. godine, svinjsko meso je poskupelo 39,3 odsto, a u 2010. godini 24,2 odsto. U 2012. godini povećanje cena ovog mesa je bilo 7,5 odsto, a godinu dana kasnije svega 0,2 odsto. Lane je bio rast od četiri odsto.

Prema podacima NBS od 2006. godine do juna ove godine, može se videti da je svinjsko meso od septembra do decembra uvek imalo pad cena od jedan do 14 odsto, zavisno od meseca. Tako, na primer, od jeseni 2012. do prošle godine, svinjetina je u svakoj godini bila jeftinija od 20 do gotovo 25 odsto.

Trenutno se svinjski but u prodavnicama prodaje po ceni od 520 do 540 dinara. U privatnim mesarama, cena ove vrste mesa je 700 dinara. Krmenadle su oko 480 dinara.

Nadležni su najavili da ukoliko se cena svinjskog mesa ne stabilizuje da će intervenisati uvozom. To ne znači da će doći do značajnijeg pojeftinjenja, odnosno do cenovnika koji su važili pre poskupljenja. Već ima desetak zahteva za uvoz svinja za tov, ali ne i "stokilaša" za tranžiranje, prenose Večernje novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija gubi važnog saveznika?

Indija neće kupovati tečni prirodni gas (LNG) iz ruskog projekta Arctic LNG 2 pošto su zapadne zemlje uvele sankcije protiv tog projekta, izjavio je juče indijski ministar nafte Pankaj Džain.

8:04

4.10.2024.

1 d

Podeli: