Srbija

Nedelja, 21.01.2024.

19:30

Mali o planu "Skok u budućnost – Srbija 2027": Evo kada kreće nova pomoć države

Ministar finansija Siniša Mali kaže da je Eskpo 2027 program za Srbiju i naglašava da Ekspo 2027 ima najveći razvojni potencijal.

Izvor: B92.net

Mali o planu
Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ/ bs

"Expo 2027 je najveći projekat u našoj zemlji. Hoćemo naredne tri godine da se predstavimo svetu. Mi ćemo biti centar sveta", rekao je Mali.

"Hoćemo da učinimo sve da u naredne tri godine izgradimo i puteve, i brze saobraćajnice, i domove zdravlja, i bolnice, škole, sve ono što je neophodno da se kvalitet života građana Srbije podigne. Naravno, hoćemo da to ima veliki efekat na životni standard. Obećanje koje smo dali, hoćemo da ispunimo da 2027. godine, samo za tri godine, prosečna plata u Srbiji bude 1.400 evra, prosečna penzija 650 evra, minimalna zarada 650 evra", rekao je Mali za RTS.

Ministar je gorovrio i o povećanju pomoći za roditelje. Ističe da su svaka pomoć i podrška bitni i da to nema veze sa politikom.

"Idemo sa konkretnim merama, da pomognemo roditeljima. Startovaćemo sa pomoći porodiljama nakon formiranja vlade. Hoćemo da pomoć u narednih nekoliko meseci za prvorođeno dete povećamo na 500.000 dinara, za drugo na 600.000 dinara, kao i da povećamo pomoć za treće i četvrto dete", rekao je Mali.

"Prošle godine smo prvi put došli na 69 milijardi BDP-a. Za samo tri godine on će preći 90 milijardi, možda čak i 100 milijardi. To je najveća razvojna šasa za Srbiju. Ulaganje u zdravstvo, kulturu, poljoprivredu, veštačku inteligenciju... U naredne tri godine treba nam velika, pozitivna energija da promenimo Srbiju", rekao je Mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Made in Serbia" polako osvaja Evropu

Tekstilci i obućari iz Srbije sve više oblače i obuvaju Evropljane. Proizvodnja tekstila i odeće u Srbiji ima dugu tradiciju i bila je među glavnim izvoznim industrijama. Predviđa se da bi ova grana privrede uskoro ponovo mogla biti moćna.

11:59

17.10.2024.

22 h

Podeli: