Srbija

Sreda, 16.08.2023.

19:57

Da li se isplati kolektivni godišnji odmor? VIDEO

Odmor – sigurno jedna od omiljenih reči mnogima.

Izvor: B92.net / TV Prva

Da li se isplati kolektivni godišnji odmor? VIDEO
Foto: shutterstock, TravnikovStudio

Međutim, nismo sigurni da je ista situacija i kada je u pitanju kolektivni godišnji odmor, bar kada su u pitanju poslodavci. Koliko se firmama i restoranima isplati ogranizovanje kolektivnog godišnjeg odmora za svoje zaposlene?

Većina vlasnika restorana jednoglasno kaze "ne" kada je u pitanju kolektivni godišnji odmori. Razlozi su mnogobrojni, a na prvom mestu su gosti koji redovno posećuju njihov lokal.

"Ako bismo otišli na kolektivni godišnji odmor morali bi da zatvorimo restoran, onda bi ljudi došli do vrata, okrenuli bi se i bili ljuti. Imamo ljude koji su na praksi u toku leta koji pomažu profesionalcima. Malo nas više košta preko leta je manji promet u restoranima u celom Beogradu", rekao je vlasnik restorana Miljko Blagojević.

"Ja mislim da se za restoran ne isplati zatvaranje, kolektivni godišnji odmor. Svi znamo da radnici moraju da se odmore, napravimo kombinaciju, stvar dogovora", rekao je direktor restorana Oris Androk.

Dodaju da je posao ravnomerno raspoređen i da se radnicima izlazi u susret kada su u pitanju godišnji odmori.

"Svako svoj godišnji odmor dobije kad mu treba. Ovako bi moralo da svi koriste recimo u julu mesecu, a neko bi hteo u junu kad je recimo jeftinije", rekao je Blagojević.

"Nemam odnos poslodavac- zaposleni neki striktan, nego je sve stvar dogovora", dodao je Androk.

I zaposleni u restoranu slažu se sa vlasnicima da je bolje da odlaze na odmor kada oni žele.

"Pojedinačni godišnji odmor, zato što može da se ispanira odmor da li sa društvom ili porodicom, a kad je kolektivni onda to niste u mogućnosti", rekao je konabar Aleksandar Tomić.

Direktor firme koja zapošljava dostavljače hrane dao je isti odgovor – kolektivni godisnji odmmor se ne isplati.

"Ne ide nam nikako u korist i u prilog kolketvni god odmor iz razloga sto može da bude neki kvar na vozilu, skuteru, nekom električnom biciklu ako u tom trenutku nema ko da mu pomogne iz naše kompanije, ostaje na cedilu dostavljač i nema nikakvih rezultata dolazi do nezadovoljstva i može da napusti našu kompaniju", rekao je direktor firme za zapošljavanje dostavljača hrane Stefan Ašanin.

Srbija izgleda nije zemlja kolektivnog godišnjeg odmora, ali Grčka i Italija to zasigurno jesu, s obzirom na to da su svake godine u avgustu mesecu gotove sve firme zatvorene.

Za više infomacija pogledajte video-prilog:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

1 d

Svet

Kinezi preuzeli nemačku kompaniju

Kineski dobavljač električnih komponenti Luxshare preuzeo je nemačkog proizvođača automobilskih delova Leoni. Za većinski udeo u nemačkoj kompaniji platio je 320 miliona evra.

14:57

18.9.2024.

6 h

Podeli: