Jeftinija putarina: Na auto-putu izmenjene pojedine deonice i korigovane cene

Zbog puštanja u rad osam novih naplatnih stanica na auto-putu Beograd - Preševo - Dimitrovgrad, na jugu i istoku Koridora 10, pojedine deonice su malo skraćene.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 17.02.2020.

13:52

Jeftinija putarina: Na auto-putu izmenjene pojedine deonice i korigovane cene
Foto: Depositphotos/thekaikoroez

Zbog toga je na njima korigovana, odnosno snižena putarina, rečeno je danas Tanjugu u Putevima Srbije.

U Putevima Srbije ističu da se nije menjala jedinična cena putarine po pređenom kilometru, koja je propisana Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara.

Sa radom su 16. januara prestale da rade bivše čeone naplatne stanice "Niš" i "Doljevac", a počelo je da radi novih osam bočnih naplatnih stanica: "Niš sever", "Niš istok", "Niš Malča", "Pirot istok", "Pirot zapad", "Bela Palanka", "Niš jug" i "Merošina", čime je uspostavljen zatvoreni sistem naplate putarine na relaciji Beograd - Preševo - Dimitrovgrad.

Vlada Srbije je dala saglasnost na Odluku o visini posebne naknade za upotrebu javnog puta i njegovog dela i putnog objekta (putarina) u kojoj je definisana naknada za naplatne stanice na deonici Beograd - Preševo - Dimitrovgrad.

Usvajanjem Odluke došlo je do korekcija pojedinih cena, zbog izmena u mernom odnosno sistemu referentnih tačaka. Tako su početne - završne referentne tačke za zatvoreni sistem naplate putarine Beograd - Preševo - Dimitrovgrad: petlja Tranšped, petlja Preševo i petlja Gradina. Referentne tačke za merenje udaljenosti između bočnih naplatnih stanica su petlje na kojima se te naplatne stanice nalaze, navode u Putevima Srbije.

Cenovnik je izmenjen, preneli su pojedini mediji, na 20 rampi i su cene na pojedinim deonicama niže i do 50 dinara. Tako sada vozači koji krenu iz Beograda za Smederevo umesto dosadašnjih 210 dinara sada treba da spreme 180 dinara, do Velike Plane će umesto 340 dinara izdvojiti 40 dinara manje, a do Jagodine će umesto 500 platiti 480 dinara. Oni koji se isključuju kod Ražnja umesto 720 dinara platiće 670, a do Aleksinca putarina sada košta 780, umesto 820 dinara. Do petlje Niš jug cena je 880 dinara, dok je ranije putarina do čeone naplatne stanice Niš koštala 900 dinara. Od Beograda do Merošine platiće 900 dinara, a do Preševa 1.460 dinara. Za isključenje na naplatnoj rampi Pirot Zapad vozači će izdvojiti 1.150 dinara, a cena putarine od Beograda do Dimitrovgrada je 1.290 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: