"Dug bivše SFRJ nije veliko opterećenje za Srbiju" VIDEO

Krediti podignuti u nekadašnjoj državi, Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, još su na spisku naših obaveza.

Srbija

Izvor: B92, Prva TV

Subota, 18.01.2020.

11:27

Foto: Depositphotos/rorius

Tokom ove godine Srbija će po osnovu glavnice i kamate na ove zajmove dati 241,64 miliona evra. Rate nekim od ovih kreditora plaćaćemo do 2041. godine. Po osnovu kredita odobrenih u periodu bivše SFRJ, Srbija, prema stanju poslednjeg dana prošle godine, duguje još ukupno 1,9 milijardi evra.

"Najveći deo tog duga se odnosi na Pariski klub, milijardu evra, a 670 miliona na Svetsku banku, tu je i Kuvajt i još neki manji dugovi", kaže za Prvu TV profesor ekonomije Ljubodrag Savić.

"To je samo manji deo onoga što danas Srbija duguje", ističe Savić, i podseća da je naš ukupan dug oko 28,5 milijardi evra. "Te dve milijarde nisu tako veliko opterećenje za državu Srbiju", dodaje on.

Savić takođe podseća da je bivša SFRJ 1991. godine imala 15 milijardi duga, a danas su se zemlje bivše zajedničke države verovatno približile cifri od 200 milijardi dolara ukupno.

Taj dug je najvećim delom utrošen na kapitalne objekte koji postoje i danas, dok je jedan deo uzet i za izgradnu fabrika koje su u međuvremenu propale, kaže Savić.

"Prema ugovoru o sukcesiji Srbija je preuzela tačno onoliko dugova koliko je ugovoreno, kada se otcepila Crna Gora Srbiji je ostalo nešto malo manje od 36 odsto duga", dodaje on, i kaže da su i druge države preuzele srazmerno svoj deo. To je novac koji nije bio uludo bačen, već dobro iskorišćen, ali ne možete naslediti samo prava, već i obaveze, dodaje on.

"Koliko znam, Hrvatska i Slovenija su poodavno eliminisale svoje dugove, ali nema razloga da Srbija to uradi. To su dugoročni krediti, kod nekih je kamatna stopa veoma visoka te bi ih možda trebalo zamenjivati ako je moguće", savetuje Savić.

Prema njegovim rečima, u strukturi naše spolje zaduženosti, na sreću, uglavnom preovlađuju srednjoročni i dugoročni krediti, a zadužujemo se po vrlo povoljnim uslovima, ali ne znači da će ti uslovi biti stalno tako povoljni.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: