"Standard građana i privredni rast glavni ciljevi budžeta"

Povećanje životnog standarda i ubrzavanje privrednog rasta dva su glavna cilja predloženog budžeta za narednu godinu, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 18.11.2019.

15:43

Foto: Tanjug, Bojan Stekic

Ministar je najavio da će za deset do 15 dana građanima Srbije biti detaljno predstavljen Nacionalni investicioni program.

Mali je na sednici Odbora za finansije Skupštine Srbije podsetio da su plate u javnom sektoru povećane od osam do 15 odsto od 1. novembra 2019. godine, navodeći da su sredstva za to obezbeđena i u narednoj godini.

On je dodao da će od 1. januara penzije biti povećane za 5,4 odsto, podsetivši da su najstariji sugrađani zahvaljujući suficitu u budžetu nedavno dobili i jednokratnu pomoć.

Vlada Srbije, kaže Mali, donela je odluku i o povećanju minimalne cene rada za 3.000 dinara i ona će od 1.januara iznositi 30.022 dinara, što je, ističe, najveće povećanje minimalne zarade ikada.

Kada je reč o nameri da se ubrza privredni rast zemlje, Mali je naveo da su javne investicije u 2019. godini iznosile 220 milijardi dinara, a da je u Predlogu budžeta za 2020. godinu taj iznos 260 milijardi dinara.

"Osim Moravskog koridora, čija će izgradnja početi u narednih par nedelja, imate i veliki broj drugih auto-puteva koje gradimo. U proteklih pet godina preko 320 kilometara auto-puta smo napravili, samo u poslednjih godinu dana preko 105 kilometara. Sa tom strategijom ćemo nastaviti i dalje, s tim što ćemo ulagati i u železničku infrastrukturu", rekao je Mali.

Takođe, radi se na tome da se rastereti privreda tako što se smanjuju opterećenja na zarade, dodao je ministar. Dodao je da je mali broj ljudi verovao u reforme koje su pokrenute 2014. godine, navodeći da su teme koje su tada bile na stolu su se odnosile na visok deficit, visok javni dug, visoka nezaposlenost, pa i visoka invlacija, te dodao da se sada razgovara o drugačijim temama.

"Rezultati koje smo zabeležili ove godine predstavljaju završetak konsolidacije naših javnih finansija. S druge strane predstavlja početak novog investicionog ciklusa, pogotovo kada za 10, 15 dana predstavljamo Nacionalni investicioni program u celosti, upoznaćemo građane sa svim projektima", poručio je Mali.

Prema njegovim rečima, stopa nezaposlenosti u drugom kvartalu 2019. godine iznosila je 10,3 odsto, dok je 2013.godine bila 25 odsto, treću godinu se beleži suficit u budžetu, a nedavno je usvojen i prvi potizivan rebalans budžeta.

On je dodao da je u projekciji budžeta za 2020. godinu deficit od 0,3 odsto na nivou republike, odnosno 0,5 odsto na nivou opšte države.

"Držimo taj nizak nivo deficit kako bismo omogućili dalje smanjenje javnog duga učešća u BDP-u. Aposlutno smo uspeli da tu tendenciju javnog duga zaustavimo još 2015.i sad imate umesto od 78 odsto učešća u BDP 51 odsto, a u 2020, 50,3 odsto učešća javnog duga u BDP-u", rekao je ministar.

Mali je naveo u da je projektovana stopa rasta za 2020. godinu 4 odsto. Ministar je naveo i da je u trećem kvartalu, po fleš proceni, rast ekonomije bio 4,7 odsto, navodeći da je samo Mađarska imala veću stopu rasta od 4,8 odsto i podsetio da je Srbija napredovala na Duing biznis listi za četiri mesta.

Mali je rekao da će prosečna plata u decembru biti preko 500 evra, što je jedno od ispunjenih obećanja, te dodao da će se truditi da što pre bude 520 evra i više.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: