Nakon Vranja, Spilit pobegao i iz Sombora

Nakon što je u Vranju usled zatvaranja fabrike nameštaja „Spilit“ bez posla ostalo 400 radnika, ista sudbina je zadesila njihove kolege u Somboru, piše Dnevnik.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 26.05.2019.

14:59

Nakon Vranja, Spilit pobegao i iz Sombora
Foto: Depositphotos/shanin

Desetostruko manji broj njihovih kolega po poslodavcu, koji su od nedavno radili u zakupljenim halama nekadašnje somborske fabrike "Zastava specijalni automobili" ostalo je bez posla po istom scenariju kao u Vranju.

Prema pisanju Dnevnika, firma koja, makar po podacima sa kompanijskog sajta, radi u sklopu tamošnje "Nefa groupe", i u Somboru je bez ikakvog dodatnog obrazloženja samo obavestila trenutno zaposlene radnike da nema više potrebe za njihovim angažovanjem, pa se tako od pre nekoliko dana niko u zakupljenim halama ne pojavljuje, niti se direktor ovog pogona Marijan Bogdanović javlja na mobilni telefon.

Prema rečima pojedinih radnika, koji su inače dobijali ugovore o radu oročene na po svega jedan mesec, poslodavac je i njima ostao dužan jednu zaradu, ali pošto su u međuvremenu i zvanično odjavljeni, glavna briga im je da pronađu novi posao, bez velike nade da će do, ionako mizerne, jednomesečne zarade u somborskom "Spilitu" ikada doći, prenosi "Dnevnik".

Prema pisanju lista, kako se radilo o pogonu za sklapanje gotovih panela nameštaja koji su stizali upravo iz Vranja, prilikom čega je korišćen samo osnovni ručni alat, gašenje somborskog pogona nije privuklo veću pažnju demontažom mašina kojih nije ni bilo u zakupljenim halama.

Pogon „Spilita” u Somboru je otvoren nedavno, tačnije 18. marta ove godine, a kako se nezvanično moglo saznati i tako kratkotrajni boravak ove firme u Somboru obeležen je velikom fluktuacijom radne snage, koja je bez izuzetka sklapala jednomesečne ugovore o radu, piše novosadski list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

18 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: