"Kineski industrijski park gradiće se u Borči, 10.000 zaposlenih" VIDEO

Srpska delegacija sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu od sutra boravi u Kini na drugom ekonomskom forumu "Jedan pojas, jedan put".

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 23.04.2019.

09:25

Foto: Prva, screenshot

Tom prilikom biće potpisano više od 10 sporazuma, rekao je ministar finansija Siniša Mali, a jedan od najvažnijih ugovora koji će biti potpisan u Kini odnosi se na izgradnju puta od Preljine do Požege.

On će biti finansiran iz kredita, a ministar finansija Siniša Mali rekao je za TV Prvu da će većina projekata koje će Srbija potpoisati sa Kinom biti finansirani iz kredita.

"Radi se o kreditima po preferencijalnom uslovima. Po pitanju Preljina-Požega ukupna vrednost investicije je 523 miliona dolara, 85 odsto se finansira iz kredita, a 15 odsto iz budžeta Srbije. Radi se o najpovoljnijim kreditima koji nama daju mogućnost ne samo da završimo Koridor 11 nego i da pokrenemo našu građevinsku industriju", rekao je Mali.

On je, osim ovog sporazuma, najavio potpisivanje sporazuma za izgradnju sektora C obilaznice oko Beograda, Bubanj Potok – Beli Potok – Vinča – Pančevo, potpisivanje, kako kaže, možda najvažnijeg sporazuma koji se tiče rekonstrukcije pruge Beograd-Niš-Preševo.

Srbija će potpisati i konačan ugovor o izgradnji industrijskog parka u Borči.

"Očekujemo preko 1.000 kompanija koje će tamo biti smeštene, preko 10.000 zaposlenih. To će biti najveći kineski industrijski park u Evropi i gradiće se pored Pupinovog mosta", rekao je Mali.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: