Pokloni do 462 € nisu mito, pacijenti u Srbiji mogu da nagrade doktore

Zdravstveni radnici u Srbiji odnedavno smeju da prime nenovčani poklon čija pojedinačna vrednost ne prelazi 5 odsto prosečne plate (2.726 dinara, 23 evra).

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 19.04.2019.

12:33

Pokloni do 462 € nisu mito, pacijenti u Srbiji mogu da nagrade doktore
Foto: CITAlliance/Depositphotos

A ukupna vrednost nenovčanih poklona ne sme da prelazi prosečnu neto platu (od 54.521 dinara ili 462 evra).

To znači da se više neće tretirati kao korupcija (krivična dela primanje i davanje mita) ako pacijenti lekare nagrade poklonima u pomenutim vrednostima, ali nikako u novcu.

Ovaj izuzetak od pravila da lekari ne smeju ni da traže niti da prime novac, poklon, uslugu ili bilo kakvu drugu korist za sebe, članove svoje uže porodice, predviđen je odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je skupština usvoila 3. aprila.

Pravilo je da zdravstveni radnik i saradnik kao i članovi njihovih užih porodica, "ne smeju tražiti, niti primiti novac, poklon, uslugu ili bilo kakvu drugu korist za sebe, članove svoje uže porodice ili fizička i pravna lica koja se opravdano mogu smatrati interesno povezanim, a koji mogu uticati na nepristrasnost ili profesionalno obavljanje dužnosti, odnosno koji se mogu smatrati nagradom u vezi sa vršenjem dužnosti i obavljanjem zdravstvene delatnosti".

"Izuzetno od stava 5. ovog člana, iskazivanje zahvalnosti u vidu poklona manje vrednosti, odnosno reklamnog materijala i uzoraka, koji nije izražen u novcu ili hartijama od vrednosti i čija pojedinačna vrednost ne prelazi pet odsto, a ukupna vrednost ne prelazi iznos jedne prosečne mesečne plate bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji, ne smatra se korupcijom, sukobom interesa, odnosno privatnim interesom, u skladu sa zakonom", navodi se u članu 234. novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Ukoliko zdravstveni radnik i zdravstveni saradnik ima sumnju u pogledu sukoba interesa ili prihvatanja poklona ili usluge, on je prema Zakonu, dužan je da o tome najkasnije narednog radnog dana obavesti etički odbor zdravstvene ustanove.

Prosečna neto zarada bez poreza i doprinosa (neto) za januar 2019. iznosila je 54.521 dinara (462 evra).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

18 h

Podeli: