Najmoderniji bager u Kostolcu, 12 mil. tona uglja

Na površinskom kopu “Drmno” u Kostolcu počeo je transport novog sistema bager-traka-odlagač.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 26.03.2019.

14:33

Najmoderniji bager u Kostolcu, 12 mil. tona uglja
Foto: EPS

On će omogućiti povećanje proizvodnje uglјa sa sadašnjih devet na 12 miliona tona uglјa godišnje.

Savremeni rotorni bager kapaciteta je 6.600 kubnih metara jalovine na sat, a čitav sistem čine još i osam transportera sa trakom širine dva metra, transportni sistem dužine 12 kilometara, nova trafostanica, dok je kapacitet odlagača 8.500 kubnih metara na sat.

"Svima u EPS-u zahvalјujem na velikom trudu da dođemo do ovog značajnog dana. Ova ozbilјna grdosija od 3.200 tona je od velike važnosti za srpsku energetiku. EPS je sa svojim rudarskim sektorom zamajac srpske ekonomije. Proizvodnja uglјa u prvom kvartalu ove godine biće veća nego u istom periodu prošle godine. Ove godine očekujemo proizvodnju od 38 miliona tona uglјa i ulazimo u ozbilјan talas investicija koji će obezbediti dalјi rast", rekao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, prilikom početka transporta BTO sistema. "Verujem da će cilјevi koji su postavlјeni zajedno sa EPS-om biti ispunjeni. Sledeća faza je da dođemo do 40 miliona tona, a kada bude počeo da radi bager na PK Radlјevo u Kolubari, 2023. godine, očekujemo 45 miliona tona", dodao je on.

Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS, dao je nalog za pokretanje bagera i poručio da je ovaj BTO sistem vredan 97,6 miliona dolara.

"Proizvodnja uglјa jedan je od najvažnijih faktora u EPS-u i daje stabilnost energetskom sistemu Srbije. EPS se oslanja na proizvodnju uglјa u Rudarskom basenu Kolubara i na kopu Drmno. Zbog novog termo-bloka koji gradimo u Kostolcu neophodno je da povećamo kapacitet kopa Drmno na 12 do 13 miliona tona, a to će ovaj BTO sistem omogućiti. EPS finansira izgradnju još četiri pretovarne stanice, a gradimo i novu trafostanicu Rudnik 5. Očekujemo da taj deo posla završimo do decembra. Važno je što smo primetili da su domaće firme koje su bile angažovane na ovom poslu sve bolјe osposoblјene", istakao je Grčić.

Novi BTO sistem deo je druge faze projekta modernizacije Termoelektrane “Kostolac B”, koji se realizuje na osnovu međunarodnog sporazuma Srbije i Kine. Nosilac projekta izrade BTO sistema je Čajna mašineri enerdži korpoješen (China Machinery Energy Corporation, CMEC), a isporučilac opreme je nemački Tisen Krup (TissenKrupp).

"Od otvaranja montažnog placa prošlo je 36 meseci, a meni je velika čast i zadovolјstvo da smo uspeli sve da završimo u ugovorenim okvirima uz podršku ministra Antića i čelnih lјudi EPS-a. CMEK ulaže velike napore da obezbedi kvalitetan sistem", poručio je Ren Kailong, direktor ogranka CMEC.

Bernd Binder, direktor sektora za rudarstvo kompanije Tisen Krup, rekao je da je ovo od velike koristi za srpsku infrastrukturu i sve građane, te da ova kompanija ima blisku saradnju sa Srbijom i EPS-om već 60 godina.

Početkom maja bager se očekuje na radnoj poziciji, a onda sledi probni rad od mesec dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: