Srbija

Sreda, 24.01.2024.

14:07

Vučić: Ovo će biti mesto za okupljanje najpametnijih; Ovako će izgledati Ložionica FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na obnovi kreativno-inovativnog multifunkcionalnog centra Ložionica.

Izvor: Tanjug, B92.net

Vučić: Ovo će biti mesto za okupljanje najpametnijih; Ovako će izgledati Ložionica FOTO
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORÈIÆ

Radovi obuhvataju rekonstrukciju "Ložionice" na svih 4.800 kvadratnih metara, uz očuvanje prepoznatljivog izgleda, kao i vodotornja i okretnice, a predviđena je i izgradnja nove zgrade aneksa od 11.000 kvadratnih metara, uz podzemnu garažu i veliki park.

Kompletan kompleks prostiraće se na više od 23.000 kvadratnih metara.

U Ložionici je planirana i sala za događaje i okupljanja, kao i brojni prostori za razne aktivnosti kreativaca. Radovi na obnovi Ložionice započeti su pre oko godinu dana, a cilj rekonstrukcije je očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa sa dodavanjem modernih elemenata.
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORÈIÆ
Zgrada Ložionice izgrađena je pre 95 godina, a kompleks ima pet celina: objekat Ložionice, aneks, Vodotoranj sa pasarelom, podzemnu garažu i spoljašnji prostor. Vodotoranj je već jednom rušen tokom Drugog svetskog rata, a postoje tvrdnje da ga je projektovao srpski naučnik Milutin Milanković.

Ložionica je industrijsko nasleđe koje uživa status prethodne zaštite. Adaptacija i programsko oživljavanje napuštenih objekata industrijskog nasleđa model je koji se svuda u svetu pokazao kao izuzetno produktivan i održiv. Ovim projektom Ložionica će dobiti novo lice i biće mesto susreta talenata i rađanja ideja.
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORÈIÆ
Vodotoranj će biti osvetljen, kao i cela Ložionica. Građani će moći da se popnu pasarelom na prvu trećinu vodotornja, kao i da uđu unutra, gde će biti digitalne izložbe iz različitih oblasti. Ispod će biti izgrađena garaža sa 150 parking-mesta.
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORÈIÆ
Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, tokom obilaska radova na obnovi kreativno-inovativnog multifunkcionalnog centra Ložionica, da će sve biti gotovo, zajedno sa vodotornjem i pasarelom, do kraja godine i istakao da će to biti jedno od najboljih mesta u gradu. "Sve završavamo do kraja godine, uključujući i vodotoranj", rekao je Vučić obilazeći radove.

"Sve završavamo do kraja godine, uključujući i vodotoranj", rekao je Vučić obilazeći radove na kompleksu Ložionice, koja se nalazi kod nekadašnje okretnice parne lokomotive ispod Mostarske petlje u Beogradu.
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORÈIÆ
Izvođači su potvrdili predsedniku da će do kraja godine biti završena, zajedno sa vodotornjem i pasarelom. Vučić je pokazao novinarima kako je taj prostor izgledao pre nego što su počeli radovi, sve je bilo zapušteno i zaraslo.

"Ovo će da bude jedno od najboljih mesta u gradu, najtraženijih u svakom smislu", naglasio je Vučić. Premijerka Ana Brnabić je istakla da će to biti unikatan centar u Evropi, pošto takav, kako će biti izgrađen, postoji samo u SAD i u Šangaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj povlačenja: Moskva odbija

Komisija ruske vlade za kontrolu stranih investicija nije odobrila dogovor kompanije Efes Breweries International BV o kupovini udela belgijske kompanije AB InBev u njihovom zajedničkom ruskom biznisu – AB InBev Efes BV.

11:26

11.8.2024.

1 d

Aktuelno

Sve gore u Nemačkoj

Raspoloženje u nemačkoj stanogradnji se dodatno pogoršalo u julu, zaključak je danas objavljenog izveštaja Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

10:06

11.8.2024.

1 d

Svet

Šta on zna što drugi ne znaju?

List Ekonomist piše da nijedan investitor ne privlači pažnju kao Voren Bafet koji je investicioni konglomerat "Berkshire Hathaway" vodio skoro 60 godina, a svaki Bafetov potez se i dalje pomno prati.

21:49

11.8.2024.

20 h

Podeli: