Srbija

Sreda, 05.09.2018.

18:42

Srbija na zlatnoj mapi - biće to rudnik svetske klase?

"Svesni su da topionicu kapaciteta 400.000 tona koncentrata bakra ne može da zadovolji sadašnja proizvodnja u RTB-u Bor. Zato su se usmerili na Čukaru Peki".

Izvor: Tanjug

Srbija na zlatnoj mapi - biće to rudnik svetske klase?
(Foto: Thinkstock)

Kineska kompanija Ziđin Majning preuzeće rudarsku kompaniju Nevsun Risorsiz, koja posluje u Srbiji posredstvom svog zavisnog društva Rakita Eksplorejšn na projektu Čukaru Peki u Boru, a stručnjaci smatraju da je to strateški potez Kineza i da bi to moglo da ubrza otvaranje tog rudnika bakra i zlata svetske klase.

Viši savetnik za rudarstvo u Privrednoj komori Srbije Miroslav Ignjatović je podsetio da je kineska kompanija Ziđin pobedila na tenderu za strateško partnerstvo u RTB-u Bor i naglasio da će sa preuzimanjem projekta Čukaru Peki imati zaokruženu vizuju razvoja celokupnog regiona u smislu ekspoatacije bakra.

"Kinezi imaju dugoročne planove razvoja. Svesni su da topionicu kapaciteta 400.000 tona koncentrata bakra ne može da zadovolji sadašnja proizvodnja u RTB-u Bor. Zato su usmerili svoje planove i na novo ležište Čukaru Peki koje je izuzetno bogato", rekao je Ignjatović Tanjugu.

Kako je kazao, preuzimanje tog projekta od strane kineske kompanije je dobro za našu privredu, pošto je u pitanju ''ozbiljan igrač''.

Ignjatović smatra da aranžman Ziđina i Nevsuna može da ubrza otvaranje novog rudnika Čukaru Peki.

Urednica Balkanmagazina Jelica Putniković je rekla da je očigledno da Kina i kineske kompanije razmišljaju dugoročno i da su se, ne samo pripremali da preuzmu RTB Bor da postanu većinski vlasnik, već da razmišljaju o tome da zaista uposle topionicu u Boru i iskoriste sve priorodne resurse u okolini tog grada.

"To im obezbeđuje sigurne sirovine za proizvodnju ruda, a pretpostavljam da će raditi i nadogradnju, to jest da neće izvoziti samo bakar i rude koje se eksploatišu u okolini Bora već i druge", rekla je ona.

Putniković ističe da nije slučajno to što Ziđin preuzima Nevsun ''maltene nekoliko dana posle vesti da su oni pobednici na tenderu za RTB Bor'', kao i da to pokazuje da su na vreme počeli da razmatraju mogućnost pregovara sa Kanađanima o otkupu njihovih deonica u cilju postizanja većinskog vlasništva.

Kaže da su Kinezi najavili da će prvo eksploatisati gornji sloj nalazišta, pa onda donji, što pokazuje da već imaju razrađenu strategiju kako će i šta tu raditi.

"Kanadska kompanija je otkupila dokumentaciju za RTB Bor na tenderu. Međutim, njihova ponuda nije bila validna pošto nisu uplatili garanciju i očigledno je da su se Kinezi pre toga raspitivali da budu većinski vlasnici rudnika koji je pored RTB-a Bor".

Na pitanje da li će se EU ili SAD buniti protiv toga što Kinezi ulaze na dva projekta u Srbiji, Putniković kaže da pobeđuje onaj ko da bolju ponudu, kao i da je za Srbiju i našu privredu dobro da se razvija RTB Bor i otvaraju novi rudnici.

Kineska kompanija Ziđin Majning ponudila je 1,41 milijardi dolara za preuzimanje rudarske kompanije Nevsun Risorsiz, koja posluje u Srbiji posredstvom svog zavisnog društva Rakita Eksplorejšn na projektu Čukaru Peki u Boru. Obe strane su, kako je saopšteno iz Nevsuna, sklopile konačni sporazum prema kojem će Ziđin izvršiti ponudu za preuzimanje svih emitovanih deonica i sveukupnih deonica u opticaju Nevsuna za 6,00 kanadskih dolara po deonici u gotovini.

Ukupna vrednost ponude je 1,88 milijardi kanadskih dolara (1,41 milijardi američkih dolara).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

17 h

Svet

Sledi haos? Objavljeno: "Vodićemo veće ratove"

Svet čekaju "ratovima za hranu" jer su geopolitičke tenzije izazvale porast protekcionizma usred zabrinutosti zbog smanjenja zaliha, smatra jedan od najvećih svetskih trgovaca poljoprivrednim proizvodima "Olam Agri".

10:06

29.6.2024.

23 h

Svet

Bruka, Putine

Za proizvodnju limuzine Aurus koju je ruski predsednik Vladimir Putin poklonio severnokorejskom lideru KiM Džong-unu tokom prošlonedeljne posete Pjongjangu korišćeni su južnokorejski delovi, pokazuju podaci do kojih je došla agencija Rojters.

11:27

28.6.2024.

1 d

Podeli: