Region

Ponedeljak, 02.10.2023.

11:00

Stiže prvi rafal VIDEO

Hrvatska će danas pravno postati vlasnik prvog, od ukupno 12 višenamenskih borbenih aviona "rafal".

Izvor: Tanjug

Stiže prvi rafal VIDEO
EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL

Hrvatska je ove avione kupila od Francuske, a prvih šest će biti isporučeno u drugom kvartalu naredne godine.

To je najavio hrvatski ministar odbrane Mario Banožić i dodao da će pravna primopredaja prvog višenamenskog borbenog aviona između Francuske i Hrvatske biti obavljena u francuskoj vazdušnoj bazi.

"Sama implementacija projekta višenamenskog borbenog aviona ulazi u svoju finalnu fazu. Danas ćemo imati istorijski dan koji obeležava, pre svega, mandat vlade na čelu s Andrejem Plenkovićem kad je reč o resoru odbrane – to je pravno preuzimanje prvog rafala, koji će u Hrvatsku zajedno sa ostalih pet biti početkom drugog kvartala naredne godine", najavio je Banožić.

On je rekao da je to dan kada Hrvatska postaje vlasnik prvog "rafala", kao i da je ponosan što hrvatski piloti već lete u "rafalima" u Francuskoj i uspešno savladavaju znanja i veštine, saopšteno je juče iz Ministarstva odbrane.

Ceo projekat će se, kaže Banožić, odvijati planiranom dinamikom, izgradnja potrebne infrastrukture se razvija u skladu sa planovima, a paralelno s tim ide i obuka pilota i tehničara u saradnji s francuskim partnerima u projektu.

Kako je prenela HTV u kasarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu u toku su opsežni građevinski radovi kako bi sve bilo spremno za prihvatanje prvih šest borbenih aviona rafala u drugom kvartalu naredne godine.

Grade se zgrada eskadrile, zgrada simulatora i tri hangara – za održavanje aviona, za održavanje motora i za parking. Deo radova trebalo bi da bude gotov do kraja ove godine, a ceo kompleks do prve polovine naredne godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: