Region

Četvrtak, 23.11.2023.

16:41

Porasla prosečna plata u Hrvatskoj

Prosečna neto plata u Hrvatskoj je u septembru iznosila 1.156 evra, što je za 144 evra više nego u istom mesecu prošle godine.

Izvor: Tanjug

Porasla prosečna plata u Hrvatskoj
Foto: shutterstock, OlegRi

To je saopštio hrvatski Državni zavod za statistiku (DZS).

Godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj je u septembru iznosila 6,7 odsto, što znači da su plate realno porasle za sedam odsto u odnosu na septembar 2022. godine, prenosi riječki Novi list.

Plate rastu zbog sve većih zahteva za povećanjem zarada usled visoke inflacije, ali i zbog velike potražnje za radnicima. Poslodavci u Hrvatskoj sve češće moraju da povećavaju plate da bi sprečili odlazak radnika u inostranstvo.

Prema analizi Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije, prosečna hrvatska neto plata je za četvrtinu manja od slovenačke koja iznosi 1.432 evra i za trećinu veća od prosečne plate u Srbiji od 730 evra, čime se nastavlja obrazac iz perioda bivše Jugoslavije.

Medijalna neto zarada u Hrvatskoj iznosi 998 evra, što znači da više od 820.000 radnika prima platu koja je manja od prosečnih 1.156 evra. Minimalna plata u Hrvatskoj je 560 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Snalaze se: Da li ovde počinje nezavisnost od Rusije?

Francuska državna kompanija za proizvodnju nuklearnog goriva Orano izabrala je lokaciju Ouk Ridž, u američkoj državi Tenesi, za gradnju svog pogona za obogaćivanje uranijuma, vrednog više milijardi dolara, saopštili su zvaničnici kompanije iz Tenesija.

7:31

7.9.2024.

20 h

Srbija

Ovo su nove cene goriva

Stigle su nove cene goriva, tako da će od danas od 15 časova, na pumpama u Srbiji litar evro dizela koštati 194 dinara, a litar benzina evropremijum BMB biće 179 dinara.

10:43

6.9.2024.

1 d

Podeli: