Region

Četvrtak, 31.08.2023.

19:51

Hrvati ponovo vratili srpsko voće: "Opasno po zdravlje – izaziva poremećaje"

U šljivama uvezenim iz Srbije u Hrvatsku pronađen je pesticid koji je veoma opasan po zdravlje ljudi.

Izvor: Jutarnji.hr

Hrvati ponovo vratili srpsko voće:
Foto: shutterstock, Adria Black

Kako je u četvrtak potvrdio evropski sistem brzog uzbunjivanja u prometu hrane, u šljivama uvezenim iz Srbije u Hrvatsku pronađen je pesticid koji je veoma opasan po zdravlje ljudi, posebno dece, prenosi Podravski.hr.

U ovom voću je tokom kontrole na granici pronađen opasan hlorpirifos, pa nije uvezen u Hrvatsku i naloženo mu je uništavanje.

Hlorpirifos je pesticid za koji je utvrđeno da izaziva poremećaje u razvoju kod dece. Oštećuje mozak i izaziva druge zdravstvene probleme.

U Hrvatskoj i mnogim drugim zemljama je korišćen do 2006. godine i postao je jedna od najčešće korišćenih hemikalija za zaštitu useva, voća i povrća. Od 2006. godine zabranjen je za tretman voća i povrća u većini zemalja EU.

Nedavno je u breskvama iz Srbije pronađen isto ovaj pesticid.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Snalaze se: Da li ovde počinje nezavisnost od Rusije?

Francuska državna kompanija za proizvodnju nuklearnog goriva Orano izabrala je lokaciju Ouk Ridž, u američkoj državi Tenesi, za gradnju svog pogona za obogaćivanje uranijuma, vrednog više milijardi dolara, saopštili su zvaničnici kompanije iz Tenesija.

7:31

7.9.2024.

18 h

Srbija

Ovo su nove cene goriva

Stigle su nove cene goriva, tako da će od danas od 15 časova, na pumpama u Srbiji litar evro dizela koštati 194 dinara, a litar benzina evropremijum BMB biće 179 dinara.

10:43

6.9.2024.

1 d

Podeli: