Region

Petak, 19.01.2024.

20:35

Fortenova izlazi na berzu?

Pavao Vujnovac rekao je u intervjuu za Blumberg da planira da izvede Fortenovu na berzu.

Izvor: Index

Fortenova izlazi na berzu?
Ilustracija: Shutterstock/Photology1971

Naime, većinski vlasnik te kompanije kazao je da je plan da pripremi Fortenova grupu za inicijalnu javnu ponudu (IPO) čim se dovrši refinansiranje zajma od 1,2 milijarde evra za spas firme, prenosi Indeks.

"IPO je jedino ozbiljno rešenje za Fortenovu", rekao je Vujnovac Blumbergu pre dva dana, kada su ga intervjuisali u njegovoj zagrebačkoj kancelariji. Tom prilikom istakao je i kako će pripreme za listiranje na berzu krenuti čim se osigura novac za refinansiranje zajma od 1,2 milijarde evra kojem je rok dospeća u novembru.

"Refinansiranje tog duga bilo bi najbolje dogovoriti s regionalnim bankama. Fortenova već pregovara s nekima od njih i mislim da neće biti problema s refinansiranjem", konstatovao je te ustvrdio da je Fortenova najveći korporativni sistem u regionu kao i da je nekoliko banaka već iskazalo interes.

Vujnovac je novi većinski vlasnik u Fortenovi. Deoničari su pristali na otkup oko polovine udela u kompaniji koje su dotad držale sankcionisane ruske banke. Vrednost udela Sberbanke i VTB banke procenjuje se između 500 i 660 miliona evra. Ti su iznosi iznenadili javnost s obzirom na to da se isti udeo nudio penzinim fondovima po proceni od 1,15 milijardi evra.

Ruske banke izbačene iz Fortenove u decembru

Kako podseća Indeks, u utorak, 19. decembra 2023, na Skupštini vlasnika depozitarnih potvrda u Holandiji odobrena je transakcija za promenu vlasničke strukture Fortenova grupe, čime su sankcionisane ruske banke izbačene kao deoničari.

"Kako bi, bez obzira na nivo interesa deoničara za dodatnom investicijom, jemčila sigurnu dostupnost sredstava potrebnih za zaključenje transakcije po dogovorenoj ceni, kompanija Open Pass Ltd. je pristala da osigura isplatu celog dogovorenog iznosa ako to bude potrebno", objavila je Fortenova grupa tada. Open Pass je u većinskom vlasništvu Pavla Vujnovca.

Ruske banke su pod sankcijama Evropske unije zbog rata u Ukrajini, tako da će uplaćenim iznosom, iako bi transakcija trebalo da bude sprovedena u maju, moći da raspolaže tek kad se sankcije ukinu.

"Nakon IPO-a Fortenova neće imati većinskog vlasnika"

Takva je vlasnička struktura stvarala problem i pri pregovorima o povoljnijim uslovima za refinansiranje duga. Blumberg navodi kako je krajnje nepovoljan kreditni aranžman s HPS Investment Partnersom produžen prošle godine, uz kamatnu stopu koja je iznosila 7,3 posto, kako se navodi.

Nakon IPO-a firma neće imati većinskog vlasnika, istakao je Vujnovac za Blumberg, rekavši kako bi za Fortenovu bilo najbolje da vlasnici dolaze iz različitih industrija te da to bude skupina snažnih, strateških ulagača koji poznaju region.

Vujnovčeva imovina vredi najmanje 765 miliona dolara, navodi Blumberg prema svojoj proceni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Snalaze se: Da li ovde počinje nezavisnost od Rusije?

Francuska državna kompanija za proizvodnju nuklearnog goriva Orano izabrala je lokaciju Ouk Ridž, u američkoj državi Tenesi, za gradnju svog pogona za obogaćivanje uranijuma, vrednog više milijardi dolara, saopštili su zvaničnici kompanije iz Tenesija.

7:31

7.9.2024.

19 h

Srbija

Ovo su nove cene goriva

Stigle su nove cene goriva, tako da će od danas od 15 časova, na pumpama u Srbiji litar evro dizela koštati 194 dinara, a litar benzina evropremijum BMB biće 179 dinara.

10:43

6.9.2024.

1 d

Podeli: