Ovo su čekali 12 godina - Komšije grade brzi put

Federalno ministarstvo prostornog uređenja BiH izdalo je saglasnost za izgradnju deonice Lašva – Nević Polje kao dela brzog puta Lašva – Donji Vakuf.

Region

Izvor: B92

Sreda, 26.02.2020.

13:10

Ovo su čekali 12 godina - Komšije grade brzi put
Foto: Ilustracija, Depositphotos, bogdan.hoda

Nakon toga, "Auto-ceste FBiH" su krajem prošle nedelje objavile javni poziv za izgradnju dela trase ovog puta.

To znači da je konačno počeo proces koji bi mogao rezultirati izgradnjom prvih kilometara ovog brzog puta koju je Vlada FBiH prvi put javnim interesom proglasila još 2007. godine.

Kako za Dnevni avaz pojašnjava direktor "Auto-cesta FBiH" Adnan Terzić, brzi put Lašva – Jajce u ovoj fazi će se graditi od istočnog ulaza u Poslovnu zonu Vitez do Nević Polja, dakle do raskrsnice za Novi Travnik.

"Deo kroz Poslovnu zonu rade 'Ceste FBiH' u iznosu od 36 miliona KM, a od izlaza iz Poslovne zone do Nević Polja preuzimaju 'Auto-ceste FBiH' u iznosu od 53 miliona maraka. Ova sredstva je osigurala Vlada FBiH za radove i eksproprijaciju zemljišta. Očekujem da će tenderska procedura biti završena do jeseni", kazao je Terzić, prenosi Biznis info.

Terzić za Avaz otkriva da je do novembra planiran završetak 18 kilometara auto-puta.

"A do kraja 2022. godine planiran je završetak još 33 kilometra auto-puta za što imamo potpisane ugovore s izvođačima i radovi su u toku. Do kraja 2023. godine planiran je završetak još dodatnih 11 kilometara. U ovom slučaju je tenderska procedura u toku i očekujemo dodelu ugovora do sredine ove godine", pojasnio je Terzić.

On ističe da je za investicije osigurano novih milijardu i 400 miliona evra za ostale deonice u dužini od 95 kilometara i dodaje da će tenderi biti objavljeni tokom ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: